Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Информационни срещи и трудова борса са организирани в Стара Загора за работниците, които ще бъдат съкратени от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Във връзка с полученото уведомление за масово уволнение на 160 работници и служители от ТЕЦ в област Стара Загора, Агенцията по заетостта (АЗ) организира поредица от информационни дни за хората, които ще бъдат засегнати от нисковъглеродния преход. Това съобщават от пресцентъра на държавната институция. Поредният информационен ден ще се състои на 30 април в Стара Загора. Работници и служители могат да се включат и в специално организирана за тях трудова борса, която ще се състои в 10:00 часа на 8 май в хотел "Мериан Палас".
Агенцията по заетостта вече е поканила компании от региона, проявяващи интерес към наемане на служители, които предстои да бъдат освободени от сектора. До момента участие са потвърдили 20 ключови работодатели. Те ще се срещнат директно с търсещите работа и ще представят условията, които предлагат. 
На 17 април бяха организирани информационни срещи от местните бюра по труда в Раднево и Стара Загора, а два дни по-късно се състоя и среща с енергетиците в Гълъбово, напомнят от Агенцията. По този начин почти 30 души получиха информация за подкрепата на Агенцията по заетостта и възможностите за прехода от заетост в заетост. През вчерашния ден се състоя и поредната среща в Стара Загора, на поканата за която се отзоваха 37 работници. Те имаха възможност да зададат своите въпроси и да коментират с експерти от Дирекция "Бюро по труда" своята бъдеща професионална реализация. Участниците имаха интерес да разберат повече за преквалификацията и за това как Агенцията по заетостта може да ги подкрепи при изготвянето на бизнес план, какви са възможните обучения, както и какви са техните трудови и осигурителни права. 
Агенцията по заетостта е във връзка с работодателя още преди подаване на уведомлението, като с него са се състояли повече от пет работни срещи в Министерството на труда и социалната политика, в които са участвали и представители на синдикатите. Във фокуса на разговорите са били възможностите за подкрепа на работниците и служителите, за да могат да се постигнат бързи преходи от заетост в заетост, отбелязват още от пресцентъра. В градовете Стара Загора, Раднево, Димитровград и Хасково са мобилизирани екипите на Бюрата по труда, които участват в планирането на действия, насочени към освободените служители с оглед тяхното реализиране на пазара на труда, както и в изготвянето на спешен график за информационни инициативи. С работодателя е постигната договореност да предоставя информация на работниците за предстоящите информационни събития и трудови борси. 
Както БТА съобщи, на 22 март т.г. ръководството на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" взе решение да съкрати около една трета от персонала - до 160 души. Съкращенията ще започнат в средата на май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения. В централата и корпоративния офис на дружеството работят общо 450 души. Във връзка с това след среща между бившия социален министър Иванка Шалапатова, политическия ѝ кабинет и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов с изпълнителния директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" Васил Щонов и представители на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда "Подкрепа" от Министерството на труда и социалната политика обявиха, че започва картографирането на уменията на заетите в комплекса. 
След уведомлението в Областната администрация в Стара Загора се състоя и работна среща между областния управител Ива Радева и представители на общините Гълъбово и Раднево, дирекциите Бюро по труда в Стара Загора, Раднево и Гълъбово, НОИ, Дирекция "Инспекция по труда" и синдикати. 
Миньори и енергетици от Старозагорско организираха поредица от ефективни протести на различни места в региона, а днес в столицата се провежда Национален протестен митинг на федерациите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Той блокира площад "Независимост" в центъра на София с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката. 

c