Сряда, 17 юли 2024

17.07.2024

Последвайте ни

И Апелативният съд във Варна отказа по-лека мярка на обвинения за убийството в парка на Добрич

Апелативен съд – Варна остави без уважение жалбата срещу определение на Добричкия окръжен съд, с което е било отказано изменение на мярката за неотклонение на обвинен в убийство в Добрич, съобщават от пресслужбата на съда. Престъплението бе извършено с нож на 7 март в градския парк, по хулигански подбуди. Жертвата е 56-годишен мъж.

Заключението на съдебно-психологичната и психиатрическа експертиза е, че обвиняемият може да носи наказателна отговорност. В хода на разследването са били обединени още две досъдебни производства, водени срещу Марин Д. - за причинена средна телесна повреда и за опит за убийство.

Адвокатът каза, че доказателствата 31-годишният мъж да е автор на деянието не са категорични. Защитата смята, че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление. Затова домашният арест е достатъчна мярка, която ще обезпечи присъствието му в следващи действия по разследването.

Прокурорът акцентира на извършените 3 тежки умишлени престъпления. Двете досъдебни производства касаят идентични деяния – нападения с хладно оръжие. При едното е била нанесена телесна повреда, а другото е квалифицирано като опит за убийство. Обвиняемият е осъждан, има данни да е употребявал наркотични вещества, личност с изключително висока обществена опасност е и има риск да извърши престъпление при по-лека мярка, аргументира се представителят на Апелативната прокуратура.

 Доводите на Окръжния съд в Добрич, с които е отказано изменението на мярката, бяха споделени от въззивната инстанция. Продължават да са налице изискванията на закона за задържането под стража на Марин Д. Той е привлечен за убийство по хулигански подбуди, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Съществува обосновано предположение за авторството на деянието. От 8 март, когато бил задържан, досега не е намаляла реалната опасност той да извърши престъпление при по-лека мярка. Този риск се извежда от механизма и условията на разследваната деятелност, характеристиката на обвиняемия като агресивна личност. Не съществуват важни социални или медицински причини, които да налагат изменение на мярката за процесуална принуда. Периодът на задържането е законосъобразен, тъй като производството е с фактическа и юридическа сложност. Разследва се най-тежкото престъпление против личността, както и още две деяния. Процесуалните срокове са спазвани.

Поради тези съображения Апелативен съд – Варна намери, че няма основания за изменение на мярката за неотклонение на обвинения в убийство по хулигански подбуди Марин Д.

c