Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Художествената галерия в Казанлък постави началото на фонд "Съвременно изкуство"

След почти 17-годишно прекъсване, екипът на Художествената галерия в Казанлък реализира първата си откупка на художествена творба за колекцията на институцията, съобщи за БТА директорът ѝ д-р Пламен Петров. С нея се полагат и основите на фонд “Съвременно изкуство”. 
Произведението е откупено след дълги административни процедури и с изключителната подкрепа на изкуствоведа д-р Мария Василева и галерия “Структура”, посочи той. Името на творбата ще бъде обявено по време на първата за годината лекция от образователната платформа “Събота в галерията” на тема “Българските участия във Венецианското биенале, гост на която ще бъде изкуствоведът д-р Светлана Куюмджиева. Разказът, който тя ще сподели с гостите на институцията, е посветена на едно от важните културни събития в света на изкуството, което на всеки две години провокира среща с хиляди съвременни визуални артисти и привлича традиционно повече от половин милион почитатели на изкуството.
60-ото издание на Венецианското биенале ще бъде открито само след няколко месеца и страната ни отново ще се включи със свой проект, посочи д-р Петров. 

c