Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Няколко поколения самодейци събра фестивалът край село Дебрене (СНИМКИ)

Над 3000 влюбен в музиката, чието сърце тупти в неравноделните ритми, се представят на сцените на „Песни и танци от слънчева Добруджа“

55-ото издание на фестивала „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край село Дебрене беше официално открито от кмета на Община Добричка и председател на организационния му комитет Соня Георгиева.  

„Събрали сме се тук, в сърцето на Добруджа, за да отпразнуваме началото на 55-ото издание на Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Този фестивал е израз на идентичността ни, на нашата родова памет. Всяка година той привлича хиляди участници и зрители, обединени в любовта си към родния фолклор. Тази година обаче е особено значима, тъй като отбелязваме повече от половин век от създаването му – 55 години фолклорни традиции, споделени, опазени и предадени през поколенията“, посочи кметът.

Соня Георгиева припомни заслугата на родолюбеца Минчо Дамянов, който през далечната 1968 година поставя началото на фолклорния събор-надпяване и дава героичното име „Славната канара“ на местността,  където се провежда съборът. Минчо Дамянов вгражда в скалата метална гилза, в която е поставено патриотично послание за идните поколения с надеждата някой ден родолюбивият завет да достигне до нас. Кръстница на събора в Дебрене пък е Рада Въртунинска – изявен общественик, писател и краевед, която му дава името „Песни и танци от слънчева Добруджа“. През 1997 година съборът е обявен за празник на Община Добричка.  

„Песни и танци от слънчева Добруджа е живо доказателство за непреходната сила на традициите и дълбоките културни корени на българите от добруджанския край. Тук си дават среща участници от всички краища на страната, които през своите песни, танци и обичаи ни пренасят назад във времето“, посочи Соня Георгиева.

Тази година Дебрене посреща над 3000 изпълнители, които отново ще демонстрират, че възрастта няма значение, когато си влюбен в музиката и сърцето ти тупти в неравноделните ритми на магичния български танц, добави тя.

Прекрасно настроение и успешно представяне, пожела Соня Георгиева. И призова „Да разлюлеем гората!“

В събора участват самодейци от общините Добричка, Добрич, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари, изпълнители  от Варна, Русе, Шумен, Харманли, Ямбол, Плевен, Ловеч. На сцените му ще се изявят и представители на две национални училища по изкуствата – Варна и в Плевен, както и добричкото училище  по изкуствата  - СУ „Св. Климент Охридски“ .

В 14 ч. концерт на първа естрада ще изнесат музикантите от оркестър „Приятели фолк“.

c