Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Граждани от Добрич печелят делата срещу НАП заради изтеклите им лични данни

Вече шест от делата са решени. Приходната агенция трябва да плати между 200 и 500 лева на потърпевшите

В Административния съд в Добрич приключиха шест от делата, заведени от граждани срещу Националната агенция по приходите (НАП) за вреди в резултат на разкриване на лични данни. Адвокат по всички дела е Християн Христов, който води дело срещу НАП и в лично качество.

Съдът присъди НАП за плати на гражданите обезщетения в размер между 200 и 300 лева за причинените им неимуществени вреди. По делото на Христов съдът осъжда Националната агенция за приходите да му заплати 500.00 лв. обезщетение за неимуществени вреди, настъпили в резултат на незаконосъобразно бездействие от страна на НАП, изразяващо се в неизпълнение в достатъчна степен на задължения от Общия регламент относно защитата на данните за гарантиране достатъчно ниво на сигурност на обработваните от него лични данни.

„16 добричлии заведоха дела. Първите вече са решени“, коментира пред Про Нюз Добрич адвокат Христов. Решенията, които са от последните дни, могат да се обжалват пред Върховния административен съд. Останалите дела са насрочени за юни.

Припомняме, че при хакерска атака през 2019 г. от НАП изтекоха данните на повече от 6 милиона български граждани. Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, бяха привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на "ТАД Груп" остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева.

Течът на данни завари тогавашния директор на НАП Галя Димитрова в отпуска, която тя обаче не прекрати. Делото срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да започне през март тази година, но бе отложено. През април пък то бе върнато в прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

 В иска си Христов посочва, че на 15.07.2019 г. по медиите станало известно, че при т. нар. „хакерска атака" от електронните масиви на НАП неправомерно била изтеглена информация с голям обем, съдържаща лични данни на множество български граждани. При справка от интернет портала на НАП, извършена чрез ПИК, ищецът бил уведомен, че попада сред лицата, чиито лични данни са били разкрити, което изключително много го притеснило. След като научил това започнал да живее в страх и притеснение, почувствал се незащитен от държавата, тъй като на показ се оказали неговите имена, ЕГН, документи за самоличност, телефонни номера, информация за доходите и адрес на семейството му. Перманентно бил напрегнат, стресиран, уплашен. Притеснявал се от злоупотреби, вкл. физически нападения, заплахи, изнудвания, отвличания.  

Делото е било спряно до произнасяне на Съда на Европейския съюз в Люксембург по преюдициално запитване от Върховния административен съд. На 14 декември 2023 г. той се произнесе с решение, че администраторът на лични данни носи тежестта за доказване на обстоятелството, че приложените от него мерки за сигурността са подходящи.

 „Част от делата бяха отменени и върнати за ново разглеждане. Другите бяха потвърдени. Когато се върнаха през 2021 година, ние ги спряхме до произнасяне на СЕС, който се произнесе в края на 2023 година“, коментираха магистрати. До момента Административният съд в Добрич се е произнесъл по шест от делата, като са уважени исковете, но е намалена присъдената сума. 

Припомняме, че Административният съд в София-град отмени предишно решение на районния съд. Първата инстанция потвърди наказателно постановление от Комисията за защита на личните данни. Съдът прекратява административнонаказателното производство, след като делото беше образувано по жалба на НАП. То беше срещу наложената глобата от 5 100 000 лева за теча на данни от 2019 г. Мотивът на съда е изтичането на абсолютната погасителна давност, която в случая е четири години и половина. Според магистратите обжалваното решение, с което е потвърдено наказателното постановление, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.  

c