Четвъртък, 20 юни 2024

20.06.2024

Последвайте ни

Горещата вълна в Мексико е взела 48 жертви за два месеца

Горещата вълна в Мексико е взела 48 жертви за последните два месеца, като почти половината от тях са в рамките на последната седмица, предаде ДПА, като се позова на съобщение на мексиканското здравно министерство от снощи.
Общо 956 души са получили медицинска помощ заради топлинни удари, обезводняване и слънчево изгаряне, откакто горещият сезон започна в страната в средата на март. Горещата вълна е най-често срещаната смъртна причина в Мексико от тогава, посочва ДПА.
Към момента температурите в 27 от 32-та мексикански щата са над 40 градуса по Целзий. В четвъртък в северния град Монклова в щата Колауила е била регистрирана температура 46 градуса.
Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира движението в град Мексико в знак на протест.
През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане да им бъде осигурена вода.
В южните мексикански щати Табаско и Чиапас е толкова горещо, че десетки маймуни от вида мексикански мантиев ревач падат мъртви от дърветата.

c