Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

Голям проблем за бизнеса в Добрич е липсата на кадри, каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов

Голям проблем за бизнеса в Добрич е липсата на кадри, каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов по време на кампанията "По-високи доходи с твоя синдикат" в Добрич. Според него затова е неизбежно вдигането на работните заплати и бизнесът е наясно с това. "Посетихме големи фирми и предприятия и се срещнахме с мениджърите и служителите, за да обсъдим актуалните проблеми, с които се сблъскват, както и възможните им решения", каза още Капитанов. 
Той отбеляза, че КНСБ и работодателите са единодушни, че трябва да има по-сериозна държавна политика, насочена към българските диаспори в близките до България страни. Капитанов добави, че чисто културни разминавания възпират бизнеса от наемането на чужденци на работа. Пречка е и липсата на държавна политика и опит в обгрижването на мултикултурната среда, става известно от срещите на КНСБ по места.
Тодор Капитанов каза, че около 30 процента от работещите в Добрич получават минимална работна заплата (МРЗ) за труда си. Той каза също, че около 50 на сто от работодателите разбират и приемат факта, че размерът на МРЗ трябва да расте постепенно. "При разговорите някои от тях споделиха, че са компенсирали натрупаната в последните две години инфлация, която сумарно е около 30 процента, с вдигане с до 30 на сто на възнагражденията на служителите си. Но ръстът трябва да е с процент, който надвишава този на инфлацията, за да е реално увеличението. Освен това не е нормално в България МРЗ да е 933 лв. - най-ниската в ЕС, заяви Капитанов. По изчисления на КНСБ, минималната работна заплата от 2025 г. ще бъде около 1080 лв., а това ще затрудни бизнеса, добави той.
Уверени сме, че няма как да се задържат работещите в България, ако заплатите продължават да бъдат все така ниски. Нужни са и спешни действия от страна на държавата, категоричен е вицепрезидентът на КНСБ. Трябва да се формулират ясни критерии за МРЗ. В момента това се обсъжда от бизнеса и синдикатите, но проверяваме и на терен дали работодателите биха изпитали затруднения с увеличаването на МРЗ, обясни той. Капитанов каза още, че трябва да има и много държавни политики, насочени към подпомагане на предприятията.
Според статистиката за първото тримесечие ръстът на средната работна заплата е най-голям в Добрич, в сравнение с другите области в страната, и е 23,6 на сто. Очаквам тези данни да се затвърдят и за шестмесечието, каза Борислав Борисов, експерт в регионалната структура на КНСБ - Добрич. Целта на синдиката е да се намали разликата между заплата, необходима за издръжка, и средната работна заплата, допълни той.

c