Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Германското правителство улесни депортацията на мигранти, изказали подкрепа за тероризма

С нов проектозакон, одобрен днес от германското правителство, местните германски имиграционни власти ще могат по-лесно да депортират имигранти, за които се смята, че подкрепят тероризма, предадоха ДПА и Ройтерс.
Според проектозакона одобряването или възхваляването дори на едно-единствено терористично престъпление – дори в социалните мрежи - ще бъде достатъчно, за да се смята, че има "сериозен интерес към депортиране" на лицето, посочи вътрешното министерство. За депортирането на дадено лице няма да е необходимо да има издадена присъда за извършено престъпление.
Изразяването на одобрение за тероризма може да включва не само публикуването на съдържание в социалните мрежи, но и отбелязването на публикация чрез "харесване" в платформи като „Ютюб“, „Инстаграм“ или „ТикТок“.
Коалиционното правителство на Германия одобри промените в отговор на публикации, съдържащи език на омраза, публикувани онлайн след нападенията в Израел на 7 октомври и смъртоносната атака с нож на антиислямска демонстрация в Манхайм, при която беше убит полицай.
Канцлерът Олаф Шолц обяви плановете за затягане на закона в правителствено изявление след нападението в Манхайм.
Министърката на вътрешните работи Нанси Фeзер, която предложи промените, отбеляза, че правителството "предприема решителни действия срещу ислямистките и антисемитските онлайн престъпления от омраза". 
Целта на правителството е проектозаконът да бъде приет бързо от долната камара на Бундестага, казаха от вътрешното министерство.
Критиците от опозицията осъдиха проекта като опит за ограничаване на свободата на словото и оприличиха мерките на тактиките, използвани от авторитарните режими.
Подобна стъпка е спорна, тъй като Германия не репатрира хора в държави, в които те са заплашени от смърт.
Мярката идва на фона на нарастващата подкрепа за антимигрантската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и нарастващото безпокойство заради миграцията и обществената сигурност.

c