Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гергана Димитрова, хореограф от Добрич: Работим да има деца, които да продължат нашата дейност (видео)

Гергана Димитрова е хореограф в СУ “Св. Климент Охридски” град Добрич. Преподавател с богата кариера, много награди, първият хореограф от Добрич в Международния танцов съвет на ЮНЕСКО. Тя е и един от ръководителите на съставите от средното училище по изкуствата в Добрич, които участват в поредицата концерти на ученици от професия „Танцьор“ към Министерство на образованието и науката. Те се организират от Асоциация на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография в Република България, чийто председател е дългогодишният директор на музикалното училище в Добрич Юлияна Герасимова.

Днешният концерт събира на една сцена учениците с професия "Танцьор" от 5 града в страната. Какво дава това на учениците и на професията "Танцьор", като цяло?

Всеки един спектакъл за учениците е натрупан опит. Спектакъл, в който участват деца от цялата страна, и деца, изучаващи професия “Танцьор”, им дава не само приятелски кръг, не само добра практика и полезни виждания към всяко едно творчество, да натрупат знание и умения, но и една вълнуваща емоция и ново начало. Обща и обединена работа между всички училища, които са участници в Асоциацията на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография в страната.

На тази сцена, тук в ДТ "Йордан Йовков" са се изявили почти всички танцови състави на училището по изкуствата в Добрич. Важно ли е младите танцьори да се докоснат до голямата сцена и какво им носи това?

Разбира се, че е важно. Драматичен театър “Йордан Йовков” е храм за нас, хората на изкуството. За тях е изключително ценно да се докоснат до атмосферата, която цари тук, до историята, която свързва театъра с нашето училища. В годините се изявяват не само випуските, които учат понастоящем в нашето училище, а на една сцена ни се случва да качим бивши и настоящи ученици, като една част от тях вече са творци, преподаватели в СУ “Св. Климент Охридски”, а други са родители на днешните ни деца.

Концертите от тази инициатива се провеждат в двата от най-големите града в страната – София и Варна, както и в Добрич. Какъв знак е това, признание ли е за СУ "Св. Климент Охридски" това домакинство?

Разбира се, че за нас е чест да се наредим редом до София и Варна и до сцените, на които децата ще се качат. Добрич по нищо не отстъпва относно културните кадри, които "произвежда". Една голяма част от талантите на страната произлизат именно от Добрич и от тази сцена, а и не само, и от училище Охридски.

Учениците вече участваха в концерта в София. С какви отзиви се върнаха от първия концерт?

Страшно голяма емоция, адреналин на макс и разбира се заредени за следващите два концерта. Днес децата са в еуфория и нетърпение да зарадват собствената си публика. Непосредствено след този концерт, утре вечер сме на закриване на този цикъл от концерти в град Варна.

Създадените приятелства се задълбочват, желанието за следваща творческа работа и дейност се увеличава, за нас това е очакваният резултат.

Учениците на музикалното училище обикалят страната и света по множество конкурси, фестивали и концерти. Те изучават танца, музиката и изобразителното изкуство в едни от най-добре оборудваните зали в страната. Какво предстои пред възпитаниците от професия "Танцьор" през тази година?

За нас е много важно да има в училище и за в бъдеще еклектика между трите изкуства – музика, изобразително изкуство и хореография. Професията “Танцьор” добави стойност към всичко това, което сме правили и задълбочи нашата работа в професионален аспект.

Миналата година завършиха децата от първия випуск с професия “Танцьор”, имаме вече деца, които се реализират във висшите учебни заведения, като бъдещи хореографи, наши колеги, такава е целта на всеки един от нас, който работи с децата – да произведе качествени и добри кадри за професионалните ансамбли, за ВУЗ-овете в страната и разбира се да имаме наши деца, които да продължат нашата дейност.

Училище Охридски е с една от най-модерните концертни зали в страната, с една прекрасна база, в която работим, имаме времето да творим и условията да направим една много привлекателна среда за нашите ученици в града и областта.

c