Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Генерал-майор Димитър Петров: 2023-та беше поредната година в историята на българските ВВС, изпълнена с динамика и предизвикателства

Изминалата 2023 г. беше поредната година в историята на българските Военновъздушни сили (ВВС), изпълнена с динамика и предизвикателства. Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров при представянето на годишния анализ на състоянието и подготовката през изминалата година, информира Министерството на отбраната на своята интернет страница.
"В новата геополитическа обстановка, при драстично променена среда на сигурност и в процес на преминаване на нов тип самолет, ние отново доказахме своята твърдост и решимост, своята воля и способности да изпълняваме определените ни роля, мисии и задачи и не отстъпихме от своите конституционни задължения“, каза командирът на ВВС. „С инициативност и постоянство продължихме работата по приоритетните проекти, включени в портфолиото от проекти на Министерството на отбраната“, добави той.
„Активното участие в помощ на населението при бедствия, както и многобройните медицински и хуманитарни задачи, утвърдиха ВВС като надеждна опора на българското общество, издигнаха престижа на Българската армия и укрепиха доверието към нас“, коментира генерал-майор Петров.
Както БТА предаде, през 2023 г. ВВС изпълниха 17 мисии за разузнаване и пожарогасене на полски и горски пожари от въздуха и шест мисии със самолет С-27Ј за осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи за извършване на органна експлантация. 
Командирът на ВВС акцентира на предприетите целенасочени действия за минимизиране на въздействието на основните рискови фактори, свързани с безопасността на полетите, както и на тези, които способстват за допускането на инциденти от служебен и битов характер, информират още от военното ведомство.
Реализирането на проектите за модернизация, с фокус върху придобиването на новия тип боен самолет, трикоординатни радари и зенитно-ракетни комплекси, е безусловно необходимо за съхранението и развитието на ВВС и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО, посочи генерал-майор Петров. Той отбеляза, че през годината са постигнати немалко успехи, които се дължат на волята, професионализма и усърдието на целия личен състав.
„Личният състав винаги е бил, е и ще бъде основният фактор, който определя способностите на вида въоръжени сили и в този смисъл намаляването на броя на напусналите, повишаването на подготовката, квалификацията и мотивацията на състава от всички категории и специалности бяха важни условия за успешното изпълнение на поставените задачи“, каза генерал-майор Петров.
За проявен професионализъм, усърдие, инициативност и постигнати отлични резултати в подготовката и дейността на формированията през 2023 година бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.
В заседанието участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирите на Сухопътните войски и Командването за логистична поддръжка генерал-майор Деян Дешков и бригаден генерал Тодор Тодоров, началниците на Военната академия и Висшето военновъздушно училище генерал-майор Тодор Дочев и бригаден генерал Юлиян Радойски, заместник-командирите на Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции и Командване „Комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“, представители на Инспектората на Министерството на отбраната, Института по отбрана, Военноморските сили, служба „Военна полиция“, Националния военен университет, командирите на военните формирования от състава на ВВС, както и началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на ВВС.

c