Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Франция заяви, че утре вероятно ще има заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в Червено море

Съветът за сигурност на ООН може да заседава утре сутринта във връзка със ситуацията в Червено море, заяви постоянният пратеник на Франция в световната организация, цитиран от Ройтерс. 
"Вероятно съветът ще се срещне по-рано, за да обсъди този въпрос, може би дори още утре", каза Никола Дьо Ривиер, чиято страна тази година е ротационен председател на най-важния орган на ООН, отговарящ за разрешаването на конфликти и поддържането на мира.
"Ситуацията е лоша. Има повтарящи се нарушения и военни действия в района", посочи Дьо Ривиер. 
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси от ноември насам атакуват кораби в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка "Хамас" във войната ѝ с Израел. В отговор на това много големи корабни компании преминаха към по-дългия и по-скъп маршрут около африканския нос Добра надежда, вместо да минават през Суецкия канал, който обслужва около 12 % от световната търговия.
На 19 декември САЩ заявиха, че заедно с редица държави сформират нова военна сила, за да защитят корабите, преминаващи през Червено море, от нападенията на хусите.
Вчера иранската информационна агенция Тасним съобщи, че иранският военен кораб "Елбурс" е навлязъл в Червено море. 

c