Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Франция и Полша споделят обща позиция по отношение на геополитическата ситуация и подкрепата за Украйна, каза полският премиер Доналд Туск

Полският премиер Доналд Туск каза, че Франция и Полша споделят обща позиция по отношение на геополитическата ситуация и подкрепата за Украйна, съобщи Ройтерс.
„Искаме да изпратим общ сигнал, че сме готови за солидарност във всички най-трудни ситуации..., възстановяваме Ваймарския триъгълник“, подчерта Туск на съвместна пресконференция в Париж с френския президент Еманюел Макрон.
Платформата за политическо сътрудничество "Ваймарски триъгълник" между Германия, Франция и Полша е създадена през 1991 г.
Няма алтернатива на партньорството между Европа, НАТО и САЩ за справяне с нарастващите рискове за сигурността, изтъкна днес полският премиер, на фона на нарастващите страхове от оттегляне на Вашингтон от НАТО.
Туск пристигна в Париж като част от мини-обиколка, по време на която той ще пътува и до Берлин в търсене на по-тесни връзки с двете най-големи европейски сили. Това става в момент, когато войната в Украйна навлиза в третата си година, а европейските столици не изключват възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом.
Тръмп предизвика възмущение сред западните си партньори през уикенда, след като намекна, че Съединените щати може да не защитят от потенциално руско нахлуване съюзниците от НАТО, ако те не отделят достатъчно средства за отбрана.
„Няма алтернатива на ЕС, НАТО, трансатлантическото сътрудничество. Европа трябва да стане безопасен континент, а това означава, че Европейският съюз, Франция и Полша трябва да бъдат силни и готови да защитават собствените си граници и да защитават и подкрепят своите съюзници и приятели извън Съюза“, каза Туск в съвместно изявление с Макрон.
„Вероятно тук, в Париж, думите от „Тримата мускетари“ на Александър Дюма могат да бъдат разбрани най-ясно: „Един за всички и всички за един", каза той, цитирайки романа на Дюма.
Варшава, Париж и Берлин виждат единството на ЕС по отношение на отбраната и засилването на подкрепата на 27-те държави-членки за Украйна като решаващи в момент, когато подкрепата на САЩ за Киев е разколебана заради политическите борби във Вашингтон.
„Европа трябва да действа единно... Това е начинът да се отговори на въпроса какво ще се случи, ако Тръмп спечели. Нямаме време. Трябва да имаме по-голям капацитет на отбранителната промишленост", каза източник от полското правителство.
Той добави, че Европа спешно се нуждае от съвместно производство на боеприпаси, а Полша вече не блокира „стратегическата автономия“ – правейки Европа по-малко зависима от другите.
Промяната беше забелязана и на други места в Европа.
„Сега за първи път полско правителство казва, че укрепването в областта на европейските способности за сигурност и отбрана не е в противоречие със силна НАТО“, каза Дитмар Нитан, германски служител, отговарящ за сътрудничеството с Полша.
Отношенията между Полша и Германия бяха обтегнати в продължение на осем години при националистическото управление във Варшава.
По време на кампанията за изборите през октомври полската партия "Право и справедливост", която беше на власт от 2015 до 2023 г., определи Берлин като "злодей във всяко отношение – от миграция до енергетика".
Въпреки това, анализаторите смятат, че завръщането на бившия председател на Европейския съвет Туск като министър-председател в Полша улеснява възраждането на платформата за политическо сътрудничество "Ваймарски триъгълник".
„Радваме се, че сте тук отново и в лицето на Вашето правителство имаме партньори, на които можем да се доверим, които са проевропейски и с ясно отношение към европейската сигурност и големите предизвикателства, пред които сме изправени“, каза Макрон.
Наред с разговорите на Туск с Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, днес в Париж се срещат и външните министри на трите страни.
Френски дипломатически източник каза, че вливането на нова енергия в европейския проект е било необходимо във важната година на избори в Европа и САЩ.
Той посочи още, че разговорите ще се фокусират върху въпроси за борба с руската дезинформация и подпомагане на Украйна за укрепване на европейската отбранителна индустрия.
„Нашата сила е в това, че ние във Франция, Полша и Германия гледаме на нашата Европа от различни гледни точки“, каза германският министър на външните работи Аналена Бербок преди пристигането си в Париж. „Хората в Европа с право очакват, че ще това ще ни даде тласък."

c