Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Фотографът Гаро Кешишян организира творчески срещи във Варна, наречени „Благодатни четвъртъци“

Фотографът Гаро Кешишян кани всяка седмица на творчески срещи във Варна, наречени „Благодатни четвъртъци“. Хората, които идват, са мои големи приятели, сподели домакинът. По думите му Варна е малко място за тях, защото те владеят международни сцени. За него е много интересно да посреща музиканти, защото той самият не познава нотописа. Бил е барабанист като млад в група, която свирела пет години по заведения стари шлагери и танцови мелодии, но бил „слухар“ и след това се отказал от сцената. Признава, че винаги му е било любопитно как музиката излиза от мозъка и стига до върха на пръстите. 
Всеки път срещата в четвъртък започва с представяне на биографията на госта, след което има възможност за свободен разговор с него. При последното издание гостува част от „най-музикалното семейство във Варна“, както ги нарече домакинът. Това са маестро Ганчо Ганчев, който е диригент и ръководител на Варненската Детско-юношеска опера и Варненския камерен оркестър, артистичен директор на Международния хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ и зам.-председател на Българския хоров съюз, съпругата му Нели Ганчева и синът му Галин Ганчев, който е концертиращ пианист.
Ганчо Ганчев посочи, че такива срещи са много интересни, защото събират съмишленици и на тях човек може да разкаже това, което в официални събития не може - какво чувства и възприема от средата, в която живее и от изкуството. В такъв формат могат да се признаят неща, които никой не е чувал, добави той. Ганчев сподели, че е родом от Дулово, където е живял волно и свободно, свирейки от шести клас на китара на младежки събирания. Сериозно започва да се занимава с музика едва на 17 години. Избира пианото, но призна, че никога не се е влюбил достатъчно в инструмента и може би това е причината като студент да се ориентира към дирижирането. Завършва Академията в Пловдив, където учи при Иван Спасов и участва в студентския симфоничен оркестър.  
Синът му Галин Ганчев е завършил своето образование във Великобритания, където заминава още на 14-годишна възраст. Негов настойник на острова е Гарет Дженкинс. Той го лансира да свири на благотворителни концерти пред местната общност. На срещата пианистът сподели някои тънкости от изпълнителската техника, на която е бил обучаван във Великобритания.
Баща и син са свирили два пъти заедно на една сцена във Варна и са гостували в Шумен с концерт, наречен „Поколения“. 
В „Благодатни четвъртъци“ гостува с изложба художествена фотография и адвокат Йордан Йорданов. Сред представените досега личности са още писателят и художник Николай Савов, писателят Пип Воланд, актьорът Галин Гинев, фотожурналистът Денислав Стойчев, художникът Веселин Начев. 
Тази вечер срещата ще бъде с дърворезбаря Николай Николов.
 

c