Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Финландия трябва да остане спокойна въпреки риториката на Тръмп, каза новоизбраният президент Стуб

Новоизбраният президент на Финландия Александер Стуб каза днес, че страната му трябва да остане спокойна и да се съсредоточи върху членството си в НАТО въпреки последните изказвания на бившия американски президент Доналд Тръмп по отношение на военния алианс, предаде Ройтерс. 
Тръмп, който e водещ кандидат на Републиканската партия за президентските избори през ноември, каза миналата седмица, че не би защитил страни членки на НАТО от бъдеща атака на Русия, ако не отделят достатъчно средства за отбрана. 
"Предизборните кампании в САЩ са много различни от изборите във Финландия и риториката, която се използва, е много по-силна. Мисля, че към този момент е най-добре да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху това да укрепим членството си в НАТО", каза Стуб на пресконференция.
Финландия отделя за отбрана повече от 2% от брутния си вътрешен продукт, колкото е споразумението между страните членки на НАТО, отбеляза Стуб. 
Стуб спечели вчера с малка преднина президентските избори във Финландия и ще встъпи в длъжност на 1 март, като ще отговаря за сигурността и външната политика, както и за позицията на наскоро приетата членка на НАТО спрямо Русия, с която има дълга обща граница.

c