Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Филипините не обмислят да се позоват на договора за взаимна отбрана със САЩ след неотдавнашния сблъсък с Китай в Южнокитайско море

Филипините не обмислят да се позоват на сключения договор за взаимна отбрана със САЩ, след като обвиниха Китай, че е нарушил филипинска мисия за снабдяване в Южнокитайско море, заявиха официални служители, цитирани от Ройтерс.
Филипински моряк получи сериозни наранявания в понеделник след "умишлено врязване с висока скорост" от страна на китайската брегова охрана, целящо да наруши филипинската мисия за снабдяване на кораб във Втората плитчина на Томас.
Изпълнителният секретар на Филипините Лукас Берсамин, който е и председател на националния морски съвет, заяви, че сблъсъкът между моряците от филипинските военноморски сили и китайската брегова охрана "вероятно е бил недоразумение или инцидент". "Все още не сме готови да класифицираме това като въоръжено нападение", каза Берсамин пред журналисти.
Филипините имат договор за взаимна отбрана със САЩ, а официални американски представители, включително президентът Джо Байдън, потвърдиха твърдите си ангажименти за отбрана срещу всяко нападение срещу филипински самолети и кораби в Южнокитайско море.
Андрес Чентино, помощник на филипинския президент по морските въпроси, заяви, че позоваването на договора не е било разглеждано като вариант. Съветът обаче е препоръчал на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши мисиите за доставки на спорната плитчина да продължат. 

c