Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Ексдепутатът от Добрич Даниел Йорданов е сред обявилите се срещу нов мандат на Корнелия Нинова

Срещу нов мандат на Корнелия Нинова начело на БСП се обявиха членове на Националния съвет на партията в позиция до медиите. Сред тях е и бившият депутат от Добрич Даниел Петков Йорданов.

В нея се заявява, че трети неин мандат като лидер би бил противоуставен. Позицията е изпратена от имейла на БСП - София, а в събота Иван Таков и столични социалисти организират дискусия за съдбата на БСП и бъдещето на левицата като цяло.

Самата Нинова все още не е заявила дали ще се кандидатира отново за лидерския пост на преките избори наесен. Близки до нея обаче тълкуват устава, според който лидерът има два мандата, в нейна полза. В устава е записано, че председателят на партията има право на два мандата, заяви преди време в интервю за "24 часа" и зам.-шефът на червената група Георги Свиленски.

Тълкуванието, което дават той и други близки до Нинова депутатите е, че няма закон, който да влиза в сила със задна дата, затова мандатите се броят след въвеждането на промените в устава и прекия вот. Преди това в партийната конституция лидерът беше записан като председател на Националния съвет, тъй като се избираше от конгреса.

Под текста са се подписали знакови имена като Асен Гагаузов, който доскоро беше член на Изпълнителното бюро, Дора Янкова, Емилия Масларова, Иван Таков, Калоян Паргов, Милко Недялков, Петър Мутафчиев, Трифон Панчев и други - общо 49 от членовете на червения пленум.

c