Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Сияна Фудулова: Цялото ръководство на БСП трябва да си отиде след този унижаващ резултат

На пленума на Общинската организация на БСП в Балчик е решено незабавно да се приемат оставките на Корнелия Нинова и на цялото ИБ на БСП

Сияна Фудулова е четвърто поколение социалист, бивш народен представител, общински съветник от Балчик. През февруари 2023 година тя напусна Областния съвет на БСП с мотива, че ръководството превърна БСП в партия за лична употреба. С оставката си като член на Областния съвет каза, че дава ясен сигнал, че нещата не могат да продължат по този начин и няма да е легитимация за това ръководство и председателя на партията. Разговаряме със Сияна Фудулова във връзка с изявлението на председателят на БСП Корнелия Нинова, че оценява  резултатите на партията от изборите на 9 юни като катастрофални, поради което поема политическата отговорност и подава оставка.

 

Г-жо Фудуова, как ще коментирате това решение на Конелия Нинова?

Преди да го коментирам, първо искам да поздравя Мая Димитрова с избора ѝ за народен представител от нашия регион. И веднага бих искала да допълня, че, ако тя иска да има политическо бъдеще, трябва по най-бързия начин да се разграничи от Корнелия Нинова и от деструктивната политика в партията, която провежда от 2016 година досега. В противен случай, оставането ѝ в подкрепа на Корнелия Нинова означава, че е “за” заличаването на партията, обезличаването ѝ в политическия спектър.

Това ли постигна Корнелия Нинова като лидер на партията?

Категорично, да. От 900 000 гласа на изборите през 2017 година, сега сме на 150 000 гласа. Намалението не е 8 или 80 хиляди, а 800 хиляди гласа. По време на предизборната кампания голяма част от симпатизантите и членовете на партията, въпреки всичко гласуваха за БСП, но с омерзение. И сега тези хора ги е срам да говорят заради този резултат. Тази театрална показност на Корнелия Нинова е твърде закъсняла.

В тази връзка, нека напомним, че Вие бяхте сред хората, които преди няколко години поискаха оставката на Корнелия Нинова. При това нееднократно.

Да, още от избора ѝ през 2020 година. Много преди това съм заявила мнението си, че Корнелия Нинова не бива да става председател на партията, точно заради съхраняването на партията. Защото, не може човек, дошъл от СДС, да ръководи социалистическата партия – най-старата партия в България. Виждаме резултата само след няколко години.

Има ли вероятност оставката да не бъде приета оставката?

Този филм с хвърлената оставка и после прибрана оставка сме го гледали преди няколко години. Няма да се учудя, защото обкръжението на Нинова в Изпълнителното бюро на БСП, в грижата им за собственото си оцеляване, едва ли ще подкрепят оставката. Сигурна съм, че сега ще се разхвърчат писма от различни партийни организации, които ще кажат “Майчице, на кого ни оставяш?”

Какво трябва да се случи?

На пленума на Общинската организация на БСП в Балчик, който бяхме планирали много по-рано, приехме решение за незабавно приемане на оставката на Корнелия Нинова и на цялото ИБ на БСП. И дори изключването на Корнелия Нинова от партията.

Какви са мотивите?

Мотивите са много. На първо място, че Корнелия Нинова не е член на партията.

Кой трябва да приема оставката на Нинова?

Националния съвет на БСП и след това трябва незабавно да свика конгрес. Трябва да се върви към категоричната смяна на председателя на партията, както и на тези, които в момента стоят на масата до нея, защото те са също толкова виновни, колкото и тя. За мен логичното решение беше Корнелия Нинова да подаде оставка като председател на партията, но заедно с това и Изпълнителното бюро на БСП. Защото отговорността за този унижаващ и разгромителен резултат трябва да я носи ръководството на партията, не само в лицето на Корнелия Нинова.

Може ли БСП да се възстанови и как може да се постигне това? Само със смяна на лидера ли?

Аз съм убедена, че БСП не само може да се възстанови, а и левият спектър също. Защото, благодарение пак на усилията“ на Корнелия Нинова видяхте колко леви формации излязоха на тези избори. Това е живо месо, което е късано от БСП. Мисля, че с една обединяваща фигура могат да бъдат постигнати обединителните процеси в лявото, за да може действително тази лява част от политическия спектър да бъде възстановена. Всички сме на мнение, че без ляво няма как да съществува дясното. Трябва да има равновесие и доказаните демокрации са изградени именно върху това.

Ако не бъде приета оставката и БСП отиде на още едни избори с Корнелия Нинова начело, какво ще се случи?

Не искам да си го мисля, защото за мен това е страшно. За мен, както и за много хора, такъв вариант няма. Нашите хора не знаят за кого да гласуват, но не искат тези хора. Корнелия Нинова се е обградила с една група, която води като национално богатство от региона в регион, като водачи на листи. Едни и същи хора ги разнасяме в страната като национално богатство, само и само да влязат в парламента, защото те друго не знаят да правят. И точно тези хора провалиха и партията.

Има ли вариант, след като толкова години сте против политиката на Корнелия Нинова, Вие да си тръгнете от БСП, ако тя не си тръгне?

Пак ще кажа, че се стряскам от такава мисъл. Аз съм четвърто поколение социалист и не мога да допусна, че заради едно такова зло ще си тръгна от БСП. Тя докара партията дотам, че майка ми, която е третото поколение социалист, не отиде да гласува, точно заради нея.  

През 2016 година гласувах за Корнелия Нинова с надеждата, че като една добра стопанка ще работи, ще подреди къщата на партията, ще я изведе към успех. А, какво се оказа? Освен скандали, друго не се случва. Освен клишета, които всекидневно бълва Корнелия Нинова и Стратегията за Северозапада, друго няма.

Убедена съм, че подаването на оставка отново е стратегически пиар ход, който да потуши напрежението, да ѝ даде малко време и наесен да се кандидатира отново за председател на партията.

Има ли начин Конгресът на БСП отново да я избере?

Ако делегатите на Конгреса проявяват морал и достойнство, ако осъзнаят, че с Корнелия Нинова копаят дупката, в която да се навре БСП, няма да я изберат.

c