Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

Египет е доставил над 94 000 тона хуманитарна помощ в Газа от началото на конфликта между "Хамас" и Израел

Министърът на външните работи на Египет Самех Шукри заяви днес, че страната му доставила над 94 000 тона хуманитарна помощ в ивицата Газа и е осигурила медицинско обслужване за повече от 85 000 палестинци от началото на конфликта между палестинското движение “Хамас” и Израел на 7 октомври 2023 г., съобщи уебсайтът "Иджиптшън стрийтс". 
На срещата на високо равнище в Йордания за подобряване на критичната хуманитарна ситуация в анклава, Шукри обяви още, че Египет е подпомогнал евакуацията на 74 000 чуждестранни граждани и хора с двойно гражданство в сътрудничество с дипломатически мисии.
Дипломат номер едно изтъкна, че заради ограниченията, наложени от военната операция на Израел в пограничния град Рафах в Газа, хуманитарната помощ влиза в палестинската територия през пункта "Керем Шалом". 
В обръщението си към участниците конференцията президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси призова за незабавно, пълно и трайно примирие. Той настоя за освобождаване на всички държани от "Хамас" заложници и задържани в израелски затвори палестинци, като и за зачитане на международното право, включително законите, отнасящи се до защитата на цивилните граждани. 
Египет продължава да играе ключова роля като посредник в преговорите за примирие между Израел и "Хамас" в партньорство с Катар и Съединените щати. В рамките на поредната си обиколка в Близкия изток държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с Ас Сиси при посещението си в Кайро на 10 юни.
Египет приветства резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на плана за примирие, представен от американския президент Джо Байдън в края на миналия месец. Арабската република призова както Израел, така и "Хамас" да предприемат сериозни стъпки за възможно най-бързото финализиране на споразумението и прилагането му без забавяне или допълнителни условия. 

c