Понеделник, 15 април 2024

15.04.2024

Последвайте ни

Две сгради са се срутили в тайванския град Хуалиен след труса

Две сгради рухнаха днес в Хуалиен - град, намиращ се близо до епицентъра на силното земетресение, което разтърси крайбрежието на Тайван, предаде АФП.
Според източник от пожарната служба в града може да има затрупани хора под отломките.
Пететажна сграда в слабонаселения Хуалиен бе силно повредена, като първият ѝ етаж се срути, а останалите се наклониха под ъгъл от 45 градуса. В столицата Тайпе паднаха керемиди от по-стари сгради и от някои по-нови офис комплекси. Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища. Много малки деца носеха мотоциклетни каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.
Движението на влаковете беше преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. Националното законодателно събрание, построено преди Втората световна война, също имаше повреди по стените и таваните. 
Тайванските власти съобщиха, че опасността от цунами до голяма степен е преминала.
Въпреки че земетресението стана в разгара на сутрешния час пик, паниката на острова, който редовно е разтърсван от трусове, беше малка. На училищата и държавните учреждения беше дадена възможност да отменят работата и занятията. 
Все още няма данни за жертви в Хуалиен, където през 2018 г. смъртоносен трус срути исторически хотел и други сгради. Най-силното земетресение в Тайван през последните години стана на 21 септември 1999 г. с магнитуд 7,7, като причини 2400 смъртни случая, рани около 100 000 души и разруши хиляди сгради. 
 
 

c