Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Две парламентарни комисии обсъдиха комуникационните мрежи, свързани със сигурността на страната

Двете парламентарни комисии обсъдиха плановете за изграждане, разширяване и съвместно ползване на комуникационната инфраструктура и радиокомуникационни системи, в т.ч. Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация за нуждите на националната сигурност и Стационарната комуникационна система на Българската армия - "Странджа 2". Съвместното заседание на Комисията по отбрана и Комисията по електронно управление, на което бяха изслушани представители на двете ресорни министерства, се състоя при закрити врата. 
„Нашите опасения се потвърдиха на изслушването. Отправили сме бележки и препоръки към ръководството на Министерството на отбраната и очакваме министър Тагарев, когато се върне следващата седмица, да предприеме тези дейности. Ако това не се случи, ни остава да говорим с премиера Николай Денков“, посочи председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев. 
Същото потвърди и председателят на Комисията по електронно управление Божидар Божанов. Нашите притеснения са, че неефективно се изгражда мрежата на страната, каза той. Има основателни притеснения и предстои още работа, коментира Божанов. 
По темата за потенциално участие на България в мисия за защита в Червено море председателят на военната комисия Тодор Гаджев каза: 
„Каквото и да е участие, извън мисии на НАТО и Европейския съюз, минава през парламента. Преди да има решение на парламента няма смисъл да се говори. Второ – това, което знам, е, че в цялото военно участие става въпрос за командироването на един човек. Министерството на отбраната нека първо да решат, да информират Народното събрание, тогава да говорят пред обществото“, обясни Гаджев. 
Във връзка с многонационалната бойна група на НАТО той посочи, че се работи от години, но, за да може тя да бъде разширена, трябва първо да се вземат решения на ниво Алианса, както и България да е готова със своята инфраструктура. Според Гаджев обаче това няма да стане скоро.
Той припомни още, че се обсъждат законодателни промени за доброволния резерв в армията. До момента не сме информирани как върви подготовката на този законопроект. Надяваме се да се спази управленската програма и до края на месеца да бъде внесен в Народното събрание, посочи Гаджев. 
Попитан за евентуална бъдеща смяна на министри в кабинета, председателят на военната комисия отговори, че премиерът и вицепремиерът на страната са заявили, че ще има критерии за оценка за работата на министрите и оценка от парламентарните групи, които подкрепят кабинета. 
 

c