Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Доживотен затвор за 35-годишен от Добрич заради зверско убийство с чук

Доживотна присъда получи 35-годишният Дончо М. от Добрич за убийството на свой познат, съобщават от пресцентъра на Варненския окръжен съд.

Убийството е извършено с особена жестокост, а подсъдимият е многократно осъждан за различни престъпления.

Престъплението е извършено при условия на опасен рецидив.

Дончо М. е осъден да плати на сестрата и майката на убития по 150 хиляди лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.

Делото се разглежда за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени първоначалната присъда на Окръжен съд – Варна и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Така през юли тази година съдебното следствие започна отначало.

Тежкото престъпление било извършено на 12 февруари 2021 г. Дончо М. и 51-годишната му жертва се познавали, тъй като работели заедно по строителни обекти.

Тогава Дончо М. бил поканен на гости в дома на своя колега в ж.к. "Вл. Варненчик". Когато пристигнал на адреса
35-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Влизането му в блока било регистрирано и от охранителните камери в сградата. Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че негов приятел му е на гости и се черпели.

Записите на камерите засичат, че около 2 ч.след полунощ, подсъдимият Дончо М. отишъл до магазин в близост и се върнал обратно в жилището на своя познат с покупки.

Според съдебно-медицинската експертиза, мъжът бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението посочва, че били нанесени общо 17 удара. Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата.

След убийството, на 13 февруари около обяд, Дончо М. изнесъл от жилището телевизор, поръчал такси и го занесъл в заложна къща.

По-късно вечерта отново се върнал в апартамента на жертвата и прекарал там цялата нощ. На сутринта изнесъл още вещи – втори телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде.

На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя роднина. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в дома му.

Пред съда той призна вината си и заяви, че съжалява за извършеното. Обясни, че когато отишъл в дома на жертвата, нямал намерение да го ограбва. Там употребил наркотик, бил неадекватен и не помнел голяма част от случилото се.

Според заключенията на назначените по делото съдебни експертизи, обаче той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него престъпление.

c