Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Добрич ще е домакин на Поетически пленер, посветен на 135-та годишнина от рождението на Дора Габе

Силвия Чолева, Мирела Иванова, Петранка Божкова, Петър Чухов, Иван Христов и Сашо Серафимов ще четат стихове в дните от 16 до 19 октомври пред добричлии

От 16 до 19 октомври т.г. в Добрич ще се проведе Поетически пленер – част от програмата на Община град Добрич, посветена на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе. Проявата е колективна творческа акция на поетите Силвия Чолева, Мирела Иванова, Петранка Божкова, Петър Чухов, Иван Христов и Сашо Серафимов.

В този период ежевечерно авторите, които вече са доказани имена в съвременната литература, ще четат пред почитателите си свои стихове, а Петър Чухов и Иван Христов освен със стихове ще радват и със свои етнокомпозиции. На 19 октомври ще бъде заключителното четене на творби, вдъхновени от посетените местата в Добрич и Добруджа, свързани с Дора Габе.

Събитието се провежда с участието на Регионален исторически музей – Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“, Художествена галерия – Добрич.

Входът е свободен.

Програма на Поетическия пленер:

17 октомври, 17.00 ч., Художествена галерия – Добрич

Литературно четене на Петър Чухов, Иван Христов и  Петранка Божкова

18 октомври, 17.00 ч., Регионална библиотека „Дора Габе“

Литературно четене на Мирела Иванова, Силвия Чолева и Сашо Серафимов

19 октомври, 17.00 ч., Дом-паметник „Йордан Йовков“

Пърформанс – четене на творби от поетическия пленер

Мирела Иванова публикува стихове в сп. „Родна реч“ още в ученическите си години. През 1985 излиза първата ѝ поетична книга „Каменни криле“.

Автор е на девет книги с поезия, най-известните сред които са „Памет за подробности“, „Разглобяване на играчките“, „Еклектики“, „Любовите ни“, „Седем. Стихотворения с биографии“.

Всичко друго е по две: две издадени поетични книги в Германия, „Самотна игра“ и „Сдобряване със студа“,  два сборника с разкази, два тома с публицистика и две пиеси, които се играят на Камерните сцени на Народния театър.

Стихотворенията ѝ са превеждани на множество езици, носител е на национални и европейски награди за поезия. Номинирана е за Голямата награда „Европейски поет на свободата“, която ще бъде връчена през 2024 в град Гданск, Полша.

Работи повече от петнайсет години в къща музей „Иван Вазов“, а от 2016 е драматург в НТ „Иван Вазов“.

Силвия Чолева е писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза към самиздатското списание „Мост“, списвано преди 1989 от Едвин Сугарев. След това има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“ (1993, Награда за дебют „Южна пролет“, „Вход“ (1996), „Внимателно“ (2001), „Картички“ и „Писма“ (общ проект, 2007),  „От небето до земята“ (2015), две книги с поетична проза: „Отиване Връщане“ (1997, 2020), „Зими и лета“ (2001), един роман „Зелено и златно“ (2010) и книга с разкази „Гошко“ (2013). Има поставена една пиеса „Ела, легни върху мен“ и три радиопиеси, излъчени в БНР: „Името, твоето име“ и радиовариант на „Ела, легни...“, „Авариен изход“. Поезията й е превеждана на различни езици. Носител е на Националната награда за поезия „Иван Николов”, на наградата „Хр. Г. Данов” за представяне на българската литература; на почетен знак "Златен век" печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др.

Работи в Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, където води предаване за култура. Била е редактор на списанието за българска литература „Сезон” заедно с поета Иван Теофилов, по-късно е гл. редактор на „алтера” - списание за пол, език и култура и редактор в „Литературен вестник“. Водила е хумористична рубрика във в. „Стършел“ и рубрики за книги в различни издания, както и рубриките „Без покритие“ и „От небето до земята“ (заедно с Марин Бодаков) в предаването „Библиотеката“ на БНТ. Сценарист на късометражния филм „Майка ми“ под режисурата на Светла Цоцоркова с премиера на София филм фест през 2005. Преподавала е в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в НБУ. През 2012 г. основава заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски Издателство за поезия ДА.

Петранка Божкова е родена в Добруджа. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Има издадени пет поетични книги – „Но чудо няма“,  „Пепел от илюзии“,  „Брод към небето“, „Думи по пътя“ и „Време за песен”. Автор е на сценариите на два документални филма, продукция на БНТ: „Почакай, слънце!“ /2003 г./, посветен на голямата българска поетеса Дора Габе, и „Чешма да съградиш!“ /2009 г./ – за белокаменните чешми в Добруджа. Носител на първа награда в първия Национален поетичен конкурс „Христо Фотев“ – Бургас, 2006 г., първа награда в Националния конкурс за поезия „Стефан Калев“ – Дулово, 2008 г. Носител на наградата за литература на Община Добрич за 1998 г. и 2006 г. и на други отличия от национални конкурси. Удостоена с Паметен медал „Градина на поезията”, учреден от полскоезични творци от Славянска литературна и артистична академия. Нейни стихове са публикувани в национални и регионални литературни и периодични издания – в. „Словото днес“, сп. „Антимовски хан“, сп. „Пламък“, сп. „Везни“, сп. „Знаци“, в поетични антологии и сборници. Член е  на СБП, на СБЖ, на Сдружението на писателите в Добрич и на Славянска литературна и артистична академия.

Петър Чухов е бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на 14 стихосбирки (най-новата – „Тишината е спяща красавица”, 2023), 3 книги с проза и книга за деца. Носител е на много награди, сред които Иван Николов“, „Славейкова награда”,  Голямата награда на музея „Башо“ в Япония, „Магията любов“, „Иван Пейчев“.

Негови произведения са включени в много антологии в България и в чужбина. Творбите му са преведени на над 20 езика и публикувани в над 25 държави. Участвал е в много пърформанси, фестивали и четения в България и по света, пише музика и текстове, свирил е в много рок групи („Субдибула”, „Тутакси”, „Стенли”, „Кокарда”, Par Avion Band), съосновател на етнорок група „Гологан”. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“. Преподава творческо писане на поезия, работи в Столична библиотека, ръководител на Литературния клуб на библиотеката. Член е на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, World Haiku Association и Musicautor.

Иван Христов е поет и литературовед. Автор е на стихосбирките „Сбогом, деветнайсти век“ (носител на наградата за най-добър поетичен дебют от Националния конкурс „Южна пролет“ 2002 г.), „Бдин“ (носител на националната литературна награда „Светлоструй“, 2006 г.) и „Американски поеми” (2013), а така също и на академичните монографии „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009) и „Българският литературен модернизъм. Проблемът за времето и идентичността” (2022). „Любовен речник” - неговата четвърта поетична книга излиза през 2018 г. и получава наградата „Културата е спасение за хуманността“ от Международен форум на поезията в Сафи, Мароко. 

Поезията му е превеждана на повече от двадесет езика. През 2015 г. „Бдин“ излиза на турски език. На следващата година в Румъния е публикувана двуезичната книга „Бдин, следван от Американски поеми“. През 2019 г. във Франция, в рамките на европейския проект Versopolis излиза книгата „Стихотворения”, която съдържа част от неговите „Американски поеми”, а в Словакия част от книгата му „Любовен речник”. През 2021 г. в Полша е публикувана антология с негови избрани стихове под заглавие Сметището. През 2022 г. в Словения излиза негова стихосбирка с любовна лирика под заглавие „Аз съм твоята песъчинка”. От 2019 г. е директор на международната програма на поетичния фестивал Софийските метафори, а от 2022 г. е доцент в Института за литература при Българската академия на науките.

Сашо Серафимов е роден в Добрич. Завършил е Славянския университет - София, специалност - социална педагогика. Издал е стихосбирките Белег/в съавторство, 1979/, Дума свободна/1990/, Дарителят на сънища/1994/, Врата на хоризонта/1998/, Синият поглед на дървото/2004/ „Потъване на светлината”/2009/, „Улични песни“/2013/. Автор е на пиеси. Стихосбирката му „Старците умират в края на света“ /2013/ получава две национални награди: съпътстваща на името на Христо Фотев и наградата „Дамян Дамянов”. През 2019 г. фондация „Terrа Culta“ издава в Словакия сборник с негови стихове „Потопа светла“. Преводач е Катерина Седлакова.  Стихосбирката му „Натрупване на незнание“/2021/ е с награда на СБП в литературния конкурс „Христо Фотев“, номинирана е и на конкурса „Иван Давидков“. 

Стихове и етнокомпозиции с Петър Чухов и Иван Христов от група „Гологан”

Петър Чухов и Иван Христов са поети и музиканти, основатели на етнорок формацията „Гологан“ през 2004 г. За времето на активното ѝ съществуване нейни членове са били още един поет и музикант, Емануил А. Видински, етномузикологът и преводач Анджела Родел, бас китаристът Иван С. Вълев, както и барабанистът Гриша Маникатов. Формацията има множество изяви в страната – като например на фестивала на изкуствата „Аполония” – както и в други държави (Унгария, Австрия, Словакия, Северна Македония, Германия). През 2012 г. групата престава да съществува, а през 2018 г. Петър Чухов и Иван Христов възстановяват част от композициите й и издават едноименния албум „Гологан“, записан още през 2007 г. Създават също и нови композиции, от които, заедно със свои стихове, изграждат поетично-музикален пърформанс. С него участват в различни фестивали и самостоятелни събития на много места в България и чужбина (Германия, Словения, Хърватия, Словакия, Северна Македония).

 

 

 

c