Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

До края на годината се очаква първи прием на земеделски проекти по Плана за възстановяване

Първият прием на земеделски проекти за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъде до края на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Събев в Добрич. По думите му в най-кратки срокове ще започне специфичната работа по подготовката на Плана и приемите по него.

„Това, което заварихме в министерството, е, че не са били предприети необходимите стъпки да бъдат задействани схемите, с които могат да бъдат подпомогнати земеделските производители. На този етап администрацията трябва да навакса пропуснатите 7 месеца, в които не са подготвени необходимите процедури“, посочи Събев.

Предвижда се първият прием по Плана да се отвори по облекчена процедура, с минимум документи. До края на 2023 година 70% от всички пари, които България е заявила по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат договорени. „Нашата цел е практически до края на следващото лято да договорим средствата. Следващите 12 месеца обмисляме няколко приема, така че да бъдем сигурни, че няма да има неизползван ресурс“, изтъкна зам.-министърът.

Георги Събев присъства на откриването на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ и участва в работата на съпътстващата конференция на тема „Земеделски практики в полза на климата и околната среда“. Той представи земеделската част от Плана за възстановяване и устойчивост и как ще се разграничават проектите от Програмата за развитие на селските региони.

c