Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

До днес фирмите и едноличните търговци обявяват доходите си пред НАП

Днес е последният ден за подаване на годишна декларация по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ и внасяне на дължимия корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби за 2022 г. от юридическите лица. Декларирането на тези доходи е изцяло онлайн чрез Портала за електронни услуги с квалифициран електронен подпис (КЕП), като крайният срок за подаването на декларациите изтича в полунощ.

Досега в офиса на НАП в Добрич са постъпили 6 919 формуляри на добруджански дружества, което е с 3 % повече в сравнение с предходната година.

Днес изтича и срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за 2022 г. от физически лица, извършвали стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон (ТЗ), в включително еднолични търговци, както и земеделски стопани, избрали да се облагат по този ред. От приходната агенция напомнят, че тези физически лица следва да декларират и внесат окончателните си социални и здравни осигурителни вноски, като до 30 юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация Образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Над 700 са подадените в офиса на НАП Добрич декларации по чл.50 от ЗДДФЛ от физически лица, които имат задължение да декларират до края на месеца. Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн в сайта на приходнатa агенция с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП за физически лица или квалифициран електронен подпис (КЕП).

c