Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Днес приключва регистрацията за изборите, кои ще са кандидатите за кмет на Добрич?

Днес приключва регистрацията на кандидатски листи в общинските избирателни комисии (ОИК) за местните избори на 29 октомври. Кандидати могат да издигат партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани за съответния вид избор, съгласно Изборния кодекс (ИК). Кандидатите, издигнати от партиите, коалициите и инициативните комитети, се подреждат в кандидатски листи.

До днес партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията ѝ за участие в изборите пред ЦИК, а местните коалиции в ОИК, съгласно хронограмата на ЦИК.

На 27 септември ще бъде изтеглен жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии (ОИК).

Предизборната кампания за местния вот ще започне на 29 септември и ще приключи на 27 октомври.

До края на вчерашния ден в ОИК Добрич са регистрирани шестима кандидати за кмет. Това са Георги Росенов Джендов /Възраждане/, Делян Венелинов Жечев /Граждани за Общината/, Виолина Петрова Тонева /ЛЕВИЦАТА!/, Стоян Николаев Люцканов /БСП ЗА България/, Юлиян Петров Георгиев /Коалиция Алтернативата на гражданите/ и Красимир Христов Николов /ПП ГЕРБ/.

Очаква се днес да бъдат регистрирани Йорданка Костадинова /Коалиция ПП-ДБ/ и Йордан Йорданов / Местна коалиция, "Има такъв народ" и ВМРО/. Колко общо ще бъдат кандидатите за кмет на Добрич ще стане ясно в края на деня.

c