Сряда, 24 юли 2024

24.07.2024

Последвайте ни

Избирателната активност в Добрич е най-ниската в страната - едва 23.19%

Към 16 часа избирателната активност в страната е 34,16%. Най-висока е в община Челопеч – 75,15%, а най-ниска – в Добрич, където е 23,19%. Това обяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

„В няколко кметства свършиха бюлетините - във врачанското село Върбешница, в шуменското село Лозево, както и в плевенското Учиндол. Там се ксерокопират бюлетините и се съставят протоколи от членове на СИК, като бюлетините се номерират с последваща номерация след кочаните”, коментира Матева.

Там са били заявени по-малко бюлетини за отпечатване и след като са подадени заявки за гласуване, ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането им.

„Председателят на СИК няма правомощия да анулира бюлетина, върху която се е отпечатал вота на избирателя. Молим всички членове на СИК да се запознаят с решението, където ясно е казано, че ако оставя следа от черната лента на бюлетините, или от мастилото на печата или химикала, тези бюлетини не трябва да се анулират, те са валидни”, посочи още Матева.

„Урните не се отварят преди края на изборния ден. Към момента няма причини да бъде удължаван изборният ден заради допълнителното отпечатване на бюлетини”, каза още зам.-председателят и говорител на ЦИК.

c