Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Дискусия „Занаятите и изкуствата – традиции и съвремие“ събра представители на сектора в Добрич

Дискусията се организира от Търговско-промишлена палата Добрич по проект MOSAIC

Дискусия „Занаятите и изкуствата – традиции и съвремие“ събра в залата на Търговско-промишлена палата Добрич представители на занаятчийската общност и сдружения на занаятчии и хора на изкуството, професионални обучителни центрове и медиите в област Добрич.

Дискусията е по проект MOSAIC Mastering job-oriented skills in Arts & Crafts thanks to Inclusive Centres of Vocational Excellence и се организира от ТПП Добрич.

Целта на проекта е утвърждаване на  сектора на изкуствата и занаятите чрез повишаване на качеството на предоставяното професионалното образование и обучение и допринасяне за сътрудничеството между различни участници, принадлежащи към образованието и бизнеса, с цел преодоляване на предизвикателствата, свързани с цифровата, екологичната и социално-икономическата еволюция.

“Днешната дискусия е, за да видим какво е мястото на занаятите, променят ли се, изчезват ли и какво можем заедно да направим, за да ги запазим”, каза главният секретар на ТПП Добрич Герман Германов.

Срещата започна с представяне на проекта и постигнатото до момента.

Проектът се изпълнява с 15 партньора от 7 страни и се разработва през няколко работни пакета – Управление и администрация, Управление на качеството, Изследване, Иновативни модули за обучение и методологии на преподаване, Интернационализация и транснационална мобилност и Разпространение и въздействие.

До този момент е разработено проучване с обхват от 300 фирми и занаятчии, анализи и събиране на добри практики. Изготвени са обучителни материали и обучителна платформа. ТПП Добрич работи по модул за предприемачество.

Предстои да се произведе платформа “Обсерватория”, чрез която периодично ще се изпращат запитвания до фирми, за да се съберат данни за нуждите от обучения. Резултатите ще се изпращат до Европейската комисия, за да се предприемат действия в тази връзка.

ТПП Добрич предвижда и да организира посещения на местни занаятчии в други страни за събиране на добри практики, както и да подготви посещения на чуждестранни представители на занаятчиите и изкуствата тук.

Последва дискусия с участниците. Колко от майсторите на даден занаят имат калфи и чираци, които да обучават на занаят, попита Герман Германов. Представителите на общността поискаха да се работи към актуализация на списъка на признатите занаяти, за да се предложи адекватно развитие на сектора. Обсъдена бе и реакцията на бранша на навлизащата модернизация и автоматизация и замяната на родния труд с масово автоматизирано производство.

Предложени бяха мерки за работа с деца, за презентиране на занаятите, провеждане на форуми и фестивали и опити за изграждане на отношение към занаятчийските стоки и изкуство от страна на обществото.

Посланието “Традицията и съвремието трябва да си подават ръка” обедини присъстващите, в опит да възпитават и създават отношение към ръчно направеното изкуство.

Особен акцент беше поставен върху обучението в училищна среда и предоставяне на възможност за участие в процеса на занаятчийството и изкуствата на учениците, като бе отчетено, че не може образователната институция да поеме целия товар. Предложено бе да се създаде обучение на деца в дни на отворените врати при занаятчиите, включително в АЕМО “Стария Добрич”.

Присъстващи младежи на срещата споделиха, че трябва повече гласност, за да бъде привлечен интересът им към тази сфера.

Резултатите от срещата ще бъдат обобщени от Търговско-промишлената палата в Добрич и предоставени на Европейската комисия.

c