Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Дезинформацията може да се отрази върху изборите за Европейски парламент, ако не предприемем действия, каза Даниела Гитман

Дезинформацията може да се отрази върху изборите за Европейски парламент, ако не предприемем действия. Това каза Даниела Гитман – държавен секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи на Румъния, на форума „ЕС среща Балканите“ в София.
Според нея Русия започна да се заиграва все повече със Западните Балкани, да всява политически разделения и да се опитва да пренапише международния ред. ЕС трябва да намери правилните отговори и да изиграе решаваща си роля – да бъде мощният съществен фактор в международен план, смята Гитман.
Трябва да осъзнаваме, че няма съперничество между държавите от Балканите, които са членки на ЕС, и Западните Балкани. Дълг на държавите членки е да осигурят политическа подкрепа и воля, за да може да напредва процесът по разширяване. Трябва постоянно да бъдат повтаряни ползите от разширяването, коментира Гитман.
От страна на държавите, които са кандидати, не само трябва да бъдат засилени реформите, но и да се осигури необратимост на поетия път за реформи, каза още Даниела Гитман.

c