Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Детският фестивал на изкуствата „Лачени обувки“ започна в Берковица

Международният детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки“ бе открит днес в Берковица от кмета на града Радослав Найденов в присъствието на областния управител на Монтана Ивайло Антонов и гости от партньорския град на Берковица Бъйлещ в Румъния, а също на много деца от различни краища на България, Румъния и Сърбия.
Организаторите на фестивала от община Берковица и читалище „Иван Вазов“ предложиха атрактивна церемония на открито, при която клоуни на кокили се разхождаха по сцената и пръскаха цветни облачета от хартийки, а деца-палячовци обикаляха около тях. Знамената на страните участнички бяха изнесени тържествено, а местни деца изпълниха любими детски песни. Децата от България, Румъния и Сърбия бяха поздравени от кмета на Берковица Радослав Найденов, от кмета на Бъйлещ Амалиа Настасе и от композитора Хайгашод Агасян, председател на журито в раздел „Музика“ на фестивала.
През тази година участниците ще покажат своя талант в разделите „Музика“, „Модерни танци“ и „Детска рисунка“. Фестивалът има състезателен характер и жури от известни музиканти, хореографи и художници ще определи победителите в отделните възрастови групи, които ще получат награди от организаторите.
Детският фестивал на изкуствата „Лачени обувки“ се възстановява след прекъсване от пет години от последното му издание през 2019 година. В периода от 1990 до 2019 година са проведени 27 издания на фестивала, а днес започна 28-ото. От сцената на фестивала към голямата сцена са тръгнали много от известните днес певци, музиканти, танцьори и художници.

c