Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Децата в ДГ Детски свят в с. Безмер учат как да превърнат отпадъците в съкровище

Как да получим добър подобрител за почвата в собствения си двор, какво представлява компостирането научиха децата и екипът на детска градина «Детски свят» в с. Безмер, община Тервел. Как да превърнем отпадъците в съкровище ще им разкаже екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. Тя ще им обясни също как да  отглеждаме и консумираме естествена и здравословна храна като използваме компост.

Органичните отпадъци са хранителни и градински, които имат една обща черта, която ги отличава от останалите битови отпадъци – те бързо се разлагат. В природата разградените вещества се усвояват от почвата, като по този начин се възстановява нейното плодородие.

Компостът подхранва почвата, изгражда структурата, повишава обмяната на въздух /аерацията/ и осигурява задържането на вода в нея. Когато той се смеси с глинеста почва, тя се олекотява, а песъчливата задържа водата по-добре. Добавеният към почвата компост намалява ерозията, подобрява киселинността и развитието на корените на растенията

Образователна работилница ще се проведе на 23 април от 10,00 часа ДГ „Детски свят“ в с. Безмер, Тервелско. Тя е част от застъпническите действия и кампания сред местната общност, която се провеждат по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Кампанията обхваща 9 детски градини и ученици от 7 начални, основни и средни училища, намиращи се на територията на общината.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c