Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Децата от НУ Христо Ботев в с. Каблешково се запознават с Компо и компостирането

Компо е  компостният червей, който отвежда децата със себе си в едно пътуване в неговия мистериозен свят. Изследват се почвата и кръговрата на веществата в природата. Заедно с Компо децата наблюдават компостни червеи, правят в стъклен буркан дом за червеи, откриват листа в различен стадий на разпад, експериментират  растежа на семена в пясък и в компост. Децата разпознават колко важни са малките животни и стават чувствителни и внимателни  в отношението си към  природата. И откриват, че природата не познава отпадъци, защото всичко възстановява, демонтира и вкарва във вечен кръговрат.

На 18 май среща с Компо ще имат децата от НУ Христо Ботев в с. Каблешково. Там ще се проведе образователна работилница, която е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Целта на работилниците е придобиване на знания за това кои отпадъци са биоразградими, кои са подходящи за компостиране, как се получава компост, какво представлява, за какво може да се използва.

Децата ще научат какво е компост, какво е подходящо да слагаме – обелки от зеленчуци и плодове, цветя, прясно окосена трева, изсушена трева и листа, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки. Те са подходящи за компостиране. Както и колко време е необходимо, за да произведем добър компост. Знания, които децата ще предадат на своите семейства.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c