Сряда, 19 юни 2024

19.06.2024

Последвайте ни

Деца и възрастни се включиха в традиционната манифестация по повод празника на Чепеларе и 24 май

Деца и възрастни се включиха в манифестацията по повод празника на Чепеларе и 24 май. Пред погледите на стотици жители и гости на града всички представители на културни и образователни институции преминаха през главната улица до площад „Олимпийски“. В Чепеларе традицията се спазва повече от век и заедно с факелното шествие в навечерието на 24 май, манифестацията се провежда от създаването на Средно училище „Васил Дечев“. 
"Днешният празник е символ на националното достойнство и повод на гордост. Това е денят, в който с благодарност почитаме славните творци и просветители, които ни отвориха вратите към знанието, културата и духовността. Днес честваме и празника на град Чепеларе, защото още с построяване на училището, с часовниковата кула от Васил Дечев, нашият град е бил и ще остане регионално средище на просветата, културата и грамотността“, каза от сцената кметът на Чепеларе Боран Хаджиев. Той заяви още, че трябва всички да се гордеят и да се стремят заедно, с общи усилия, да съхранят и продължат делата на предците.
Гост на празника в Чепеларе бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя стана свидетел на манифестацията, която датира от повече от век в града, без да бъде прекъсвана традицията. Включи се и в награждаването на изявените дейци на културата и образованието в общината. 
„Има нещо много символично, че точно Чепеларе празнува заедно с всички българи по целия сватя, защото в магията на Родопите има българската душа. Тя започва оттам, където двамата братя равноапостоли ни оставиха своите букви и своята книжовност, оттам, където княз Борис Първи спаси кирилометодиевите ученици, защото знаеше, че ще гради голяма империя. Не толкова с меч и с оръжие, колкото с букви и книги. Искам да пожелая на всички жители и гости на Чепеларе да предават този завет на младите хора, на своите внуци и правнуци, за да я има България“, каза в словото си Илияна Йотова.
Областният управител Захари Сираков поздрави организаторите за наситената със съдържателни културни събития празнична програма и най-вече за спазването на надвековната традиция с манифестацията, в която деца и възрастни изразяват своята почит към българския език – най-яркият символ на нашата Родина. Той изрази признателност и към културните дейци за отдадеността им в просветното дело.
С отличия за принос в просветното дело бяха наградени учители, ученици и културни деятели. По-късно тази вечер ще бъдат изпратени абитуриентите от Випуск 2024. Тържествата ще приключат с празнична заря.
 

c