Понеделник, 29 юли 2024

29.07.2024

Последвайте ни

Черната хлебарка е най-разпространена в жилищните блокове в Добрич

Борбата с хлебарки и мишки в летните горещини: Съвети от експерта от Добрич Кирил Контев

Почти няма домакинство, което да не съжителства с някакъв тип вредители – хлебарки, мишки, мравки, жътварки, а отскоро и дървеници, коментира пред Про Нюз Добрич Кирил Контев, специалист по ентомология и управител на фирма за борба с вредителите „Контики“ ООД.

Най-разпространената хлебарка в жилищните блокове в Добрич е ориенталската хлебарка, наричана също черна хлебарка или с латинско име - Blatta orientalis, посочи специалистът. Тя произхожда от североизточната част на Черноморието, по-конкретно от полуостров Крим, но вече е разпространена в целия свят.

Всички видове хлебарки се отстраняват трудно, когато третирането се извършва от непрофесионалисти. Те много бързо придобиват резистентност, когато се третират с един и същи препарат няколко пъти. Това обикновено се случва, когато физическите лица сами решават да се преборят с хлебарките.

Температурите в момента, около 35-36 градуса са оптимални за размножаването на насекомите. “Хлебарките могат да бъдат преносители на различни болести и заради това е необходимо да се вземат различни мерки. Много хора искат това да се случи от веднъж с едно третиране, но в природата тези вредители така са се защитили, че яйцето им е в капсула и препаратите, които са позволени (биоцидите) не действат на яйцето. Затова е нужно да се направи второ третиране.

Мравките са механични преносители на болести, но не са толкова опасни. Някои ги гонят с оцет, други с различни дезинфектанти, но основата за борба с всички насекоми, които обитават домовете ни е поддържането на добра хигиена – да няма хранителни остатъци, да се ограничат гълъбите, които са са предпоставка за развитие на хлебарките. Хлебарките могат дълго да изкарат без храна, но не и без вода, затова разливи и течове от хладилници и тръби трябва да бъдат оправени своевременно.

Основните видове гризачи, които са в градска среда са черният плъх по таванските помещения, каналните плъхове и домашната мишка. Те се появяват където има храна или животни. Борбата с тях включва механични методи – замрежване, покриване на храната и химични методи – родентициди, т.нар. антикоагуланти, при които фактически гризачите се ликвидират без самите те да разберат. Може да се ползват и капани. Необходимо е домоуправителите на блокове да извършват третиране срещу хлебарки и гризачи най-малко два пъти в годината – пролетно и есенно време.

Напоследък в Добрич се срещат и креватни дървеници, посочи Кирил Контев. Те в най-общия случай са привнесени от хора, посетили държави в западна европа, където има проблем с тези вредители. Характерното при тях е, че се хранят с кръв и имат свойството да се крият добре в матраци и дървени повърхности. Могат да бъдат прихванати в хотел, влак, дори и в обществен транспорт. Настаняват се в багажа или в дрехите на човека и така стигат до Добрич. Борбата с тях е много по-трудно от тази при хлебарките.

При паяците, най-ефикасният метод е прахосмукачката, но те се хранят с насекоми и не вредят, така че в някаква степен и помагат.

c