Понеделник, 29 юли 2024

29.07.2024

Последвайте ни

През цяла Европа на скейтборд и колело в помощ на Цвети от Генерал Тошево

Пътешественици от България поемат на път от най-северната до най-западната точка на Европа - на скейтборд и колело, в името на една добра кауза

Двама млади приключенци, тръгнали без багаж из Европа, за да върнат младото момиче от Генерал Тошево Цвети към пълноценен начин на живот. Габо и Мари преминават само за 42 дни повече от 2000 километра на скейтборд и колело, за да докажат, че няма невъзможни неща.

Идеята се зароди от един скейтбордист от Щатите, който беше отишъл от източния до западния бряг на скейтборд”, каза пред bTV Габриел Искрев. Той се запитал, дали някой е правил това и в Европа. Оказало се, че такъв опит има, но по друг маршрут – от Португалия до Турция, но тогава ентусиастът си счупил рамото и не успява да продължи.

Аз реших да пробвам от най-северната точка, до най-западната, което си беше доста рисковано решение, особено при условията горе, където беше екстремно”, разказва Габо.

Около два месеца и половина е отнела подготовката и проучването за това пътуване, посочва приключенецът. Това включвало и намиране на спонсори. Трябвало му и кауза, защото нямал такава, а събраните средства не искал да задържи за себе си.

Към него се присъединила и неговата половинка Мария Андреева. “На мен много ми допадна неговата идея и предполагах, че няма да мога да издържа от началото до края, но реших да дойда, за да го подкрепя за около две седмици”, споделя Мария. Тя посочва, че обича да пътува, особено по този начин и не е трябвало много, за да се реши.

Амбицията на Габо е да премине Европа от Нордкап, Норвегия, до Тарифа, Испания. Сега младата двойка се намират в Норвегия и се надяват по пътя да срещат още хора, които да подкрепят каузата.

В началото писах на къмпинги и хостели и споделях моята идея – за пътуването и каузата. Имах много нисък бюджет – по 10 евро на ден, осигурени от спонсор и около 300 евро заделени за спане при лошо време, но те свършиха още в Швеция и Норвегия”, разказва Габриел.

В социалните мрежи той срещал още добри хора, които започнали да му предлагат места, в които да отседне.

Двойката продължава своето приключение на скейтборд и колело. Много хора им казали, че са дарили средства по сметката на майката на Цвети. В същото време и майката на Габриел събрала колеите си от летището в Бургас и също дарили част от заплатите си.

Цвети е на 15 години, ученичка в осми клас в СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Генерал Тошево. Обичана от всички, талантлива народна певица към Центъра за работа с деца, танцува народни танци, много добра ученичка.

До 9 март, когато само за броени часове се парализира от кръста надолу. Въпреки проведеното едномесечно лечение в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, тя все още няма поставена точна диагноза и няма промяна в състоянието й. 

Талантливата Цвети от Ген. Тошево се нуждае от спешно лечение, парализира се за дни (ВИДЕО)

Изведнъж, точно за 2-3 дни се парализира. В четвъртък беше на училище, в петък казаха, че е болна. Решихме, че е грип. Още вечерта се е влошила, коленете й започнали да треперят. Отишли в Бърза помощ, от там в болницата в Добрич, откъдето я изпращат в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна“, сподели през май месец пред Про Нюз Добрич преподавателката й по английски език Нефизе Кадир.

Според лекарите в УМБАЛ „Света Марина“ има хипотеза за Синдром на Гилен-Баре (СГБ), който е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува част от периферната нервна система.

Лекарите са обяснили, че той предизвиква първо парализиране на долните крайници. Ако не се овладее или не се лекува, има опасения, че може да обхване цялото тяло“, каза още учителката на детето.

За четири месечната рехабилитация, от която има нужда Цвети са нужни близо 200 000 лева.

Дарения могат да се правят и по банковата сметка на майката:

IBAN: BG06STSA93000030818725
BIC: STSABGSF
Сузана Димитрова Костадинова
Основание: Дарение за Цвети

Източник: bTV

c