Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Бойко Борисов ще бъде председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Бойко Борисов съобщи пред журналисти в парламента, че ще бъде председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Той ще заеме мястото на Десислава Атанасова, която е номинирана от ГЕРБ за съдия в Конституционния съд.
Номинацията ни за Конституционния съд (КС) е Десислава Атанасова, каза пред журналистите Борисов. Понеже се лиших от нея, реших аз да съм председател на парламентарната група, добави той.
Попитан за какво са разговаряли на лидерската среща и дали е приключила за днес, Борисов каза, че разговорите ще продължат през всички дни и уточни, че срещата не е лидерска, а работна. Утре ще се присъединят и Николай Денков, и Мария Габриел, като се върне, каза лидерът на ГЕРБ. По думите му премиерът и вицепремиерът ще оценяват министрите, заместник-министрите, областните управители, така че да имат готовност преди 6 март и да отидат при президента Румен Радев с готов състав на кабинет. 
На въпрос дали може да се очаква да предложат друг за премиер, а не Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ отговори отрицателно. 
Имаме много ясни правила с колегите. Двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков и Габриел, каза Борисов и уточни, че при ротацията ще е същото. На въпрос дали трябва да има нов вицепремиер, Борисов отговори, че не трябва да има "резки движения", защото всичко е "крехко". Според него трябва да бъдат направени внимателни анализи и където има абсолютно единомислие, да се правят промени.
Когато си в едно такова некоалиционно семейство, има значение какво казват и другите, и затова предложих и се прие от колегите, преди рязко да се изказваме, да изчакваме анализа на Денков и Габриел, посочи Борисов.
Попитан дали иска или не Асен Василев за вицепремиер и отпаднали ли са критиките му към него, Борисов отговори: „Асен Василев е министър и ако колегите от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, ние ще продължим да го подкрепяме за министър“. За вицепремиер той беше предложен предишния път, ние не се съгласихме, защото Мария Габриел и Николай Денков са равнопоставени, затова направихме ротацията, така наречената "сглобка", затова Кирил Петков правилно казва, че те са с по-особен статут от другите министри и според мен това са ротационните премиери, които ние сме се разбрали до този момент и не виждам защо трябва сега да се бъркаме в тази работа, каза още Борисов.

c