Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Близо 50 милиона лева са инвестирани по проекта за водния цикъл във Варненско

Близо 50 милиона лева са инвестирани до края на тази година по проекта за водния цикъл във Варненска област, съобщиха за БТА от „ВиК“ ООД в крайморския град.
Четири от обектите са вече приключени. Три от тях са площадки от деривацията Китка-Варна. Приключен е първият етап от инженеринга по канализационната мрежа и довеждащ канализационен колектор от село Каменар.
Проектът за водния цикъл е финансиран по оперативна програма „Околна среда“. За завършването на всички обекти, предвидени в него, остават още малко над 55,8 милиона лева. Средствата ще бъдат инвестирани предимно на територията на град Варна. 
До средата на 2024 година трябва да приключи доизграждането на канализационната мрежа в пет селищни образувания край града, както и по един от най-натоварените булеварди - „Христо Смирненски“. Предвидени са още реконструкции на канализационен клон под булевард „Владислав Варненчик“, както и на магистралния водопровод „Варна - Златни пясъци - III етап“. При окончателното приключване на тези обекти ще бъдат изградени над 3 900 метра водопроводна мрежа и повече от 17 600 метра канализационна. Ще бъдат готови и близо 1 100 канализационни отклонения.
До средата на 2025 година се очаква окончателно да приключи работата по други два обекта на територията на общината. Единият е за реконструкцията и доизграждането на магистралния водопровод Варна – Златни пясъци. Ще бъдат изградени и канализационни колектори по един от централните булеварди в града.
Месец май 2025 г. е крайният срок за доизграждане на канализационна мрежа в 6 селищни образувания и изграждането на водопроводни връзки към ново трасе на магистралния водопровод Варна - Златни пясъци.
От обектите в региона остава за довършване реконструкцията на участък от магистралния водопровод Девня – Варна.

c