Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Близо 1500 човека посетиха празника на село Сенокос край Балчик (СНИМКИ)

Селото празнува от 60-те години на XX в., когато нямало заря, а военни стреляли във въздуха

Голямо тържество с богата програма организираха местните в село Сенокос, за да посрещнат своя празник на 1-ви и 2-ри юни. Програмата включваше изпълнения на въз­пи­та­ни­ци на учеб­ни­те за­ве­де­ния в се­ло­то – детска градина "Мир", основно училище "Геор­ги С. Ра­ков­ски" и са­мо­дей­ци от чи­та­ли­ще "Хрис­то Смир­нен­ски 1941 г." Час и половина продължи участието на талантливите деца от  Представителна фолклорна танцова студия "Добруджа" и Град­ския ду­хов ор­кес­тър на Доб­рич. Програмата завърши с празнична заря.

Освен официалните гости на събитието – зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров, общински съветници от Балчик и Добрич, началникът на районното управление на МВР в Балчик и кметовете на околните села, на празника са присъствали още 1500 души, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на селото Красимир Георгиев.

Той очаквал около 500 гости на празника, но когато видял колко много хора прииждат, се наложило да извика още полицаи, за да осигури нормалното протичане на празничния концерт на 1-ви юни вечерта.

Селото празнува на 2-ри юни с пищна програма още от 60-те години на миналия век. Тогава селото управлявал чичото на сегашния кмет. Нямало празнична заря, но викали войници от близкото военно поделение, за да стрелят тържествено във въздуха. В селото се говори, че празникът е на 2-и юни, за да се отдаде почит на загиналите за свободата и независимостта на България и Христо Ботев.

Местните обещават догодина празникът да е още по-пищен, със специални гости. Смятат да поканят и голяма звезда, родом от селото, но засега оставят в тайна какво предстои.

c