Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Бившият шеф на ОД на МВР Добрич осъди прокуратурата за обвинението по „Суджукгейт“

Окръжният съд в Добрич осъди Прокуратурата на Република България на 30 000 лева за нанесените неимуществени вреди на Веселин Колев

Окръжният съд в Добрич осъди Прокуратурата на Република България да заплати на бившия директор на ОД на МВР в Добрич Веселин Колев сумата от 30 000 лв. като обезщетение за неимуществени вреди в резултат на неоснователно повдигнато спрямо ищеца обвинение.

Припомняме, че Веселин Колев стана поредният обвиняем по т. нар. афера "Суджукгейт". Покрай разследването срещу бившия добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. През 2017 година от прокуратурата обявиха, че Специализираното звено "Антикорупция" е събрало доказателства, че Колев е заплашвал с убийство един от ключовите свидетели срещу ексдепутата. Той бе обвинен също, че е принудил двама автоконтрольори от Добрич да не санкционират водач за пътно нарушение, както и че е принуждавал вещи лица да дават неверни заключения по делото за смърт на пътя.

Разследването беше прекратено през 2021 година с постановление на Районна прокуратура Добрич.

Искът на Веселин Колев срещу Прокуратурата е за 100 000 лева. Той твърди, че в резултат на незаконното обвинение за него са настъпили неимуществени вреди. В деня, когато е било повдигнато обвинението в гр. София Колев изпаднал в тежко психическо състояние. Стоял в автомобила си с часове и не можел да потегли за Добрич. Новината за обвинението била разпространена междувременно от ответника на официалния сайт на същия. В същия ден ищецът получил на личния си телефонен номер обаждания от всички национални телевизии и други медии с искане да коментира повдигнатите обвинения. Новината била отразена по националните телевизии и останалите средства за масова информация. Колев бил потресен и омърсен, изпаднал в тежко депресивно състояние. Било опозорено доброто му име, разрушен бил авторитетът му, граден през годините като началник на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР, на директор на ОД на МВР, доктор по наказателно право и преподавател в Юридическия факултет на Варненски свободен университет. Уведомен бил, че е поръчан от лица, използващи лични контакти и политически протекции, някои от тях с влезли в сила присъди вследствие работата на ръководената от него преди това служба.

През следващите месеци и години Колев страдал от безсъние, рядко излизал от дома си, а, когато излизал, имал усещане, че всички го гледат с укор, нямал желание да живее. Повдигнатите му обвинения били тема на разговор в цялата област и в цяла България. При изнасяне на лекции пред студенти имал чувството, че те го гледат с присмех и укор. Ограничил делата си като адвокат и избягвал срещи с нови клиенти. Спрял да посещава заведения. Преустановил всякакви контакти с колеги от МВР, съдебната система и останалите държавни учреждения. Ръководството на университета задавало въпроси за развоя на делото. Поради обвиненията ищецът не можел да израсне в длъжност. 

През годините Колев се лекувал самостоятелно с успокоителни и сънотворни лекарства. Кръвното му налягане се повишило значително.

Прокуратурата не изпълнила задължението си да разгласи в средствата за масова информация за прекратяване на производството, което продължило три години и девет месеца.

След посещение при психиатър се установило влошаване на психическото състояние на Колев, като му била поставена диагноза „Посттравматично стресово разстройство“. След посещение при 3 кардиолог се установило, че в резултат на незаконно повдигнатите обвинения се е разболял от артериална хипертония. Твърди се, че тези вреди били пряка и непосредствена последица от възбуденото наказателно преследване.

Съдът приема, че с оглед настъпилите неимуществени вреди Колев трябва да получи обезщетение в размер на 30 000 лв., като счита, че искът от 100 000 лв. е несъразмерно голям на доказаните вреди.

c