Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Бившият премиер Имран Хан беше обвинен в неуважение към ЦИК на Пакистан

На бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан днес е било повдигнато обвинение в неуважение към Централната избирателна комисия на страната, предаде Ройтерс, като се позова на публикация на неговия адвокат Наим Панджута в социалната платформа "Екс".
71-годишният Хан, който е и легенда на крикета в Пакистан, се замесва постоянно в политически и съдебни битки, откакто през април 2022 г. беше отстранен от премиерския пост с вот на недоверие. Той не е забелязван на обществени места от август миналата година, когато бе осъден на три години затвор за незаконна продажба на получени държавни подаръци в качеството му на министър-председател в периода 2018 - 2022 г.
"Централната избирателна комисия обвини Хан в отсъствието на адвокат", поясни Панджута. ЦИК на Пакистан заведе дело за неуважение срещу Хан и други бивши лидери на неговата партия "Движение за справедливост" ("Пакистан Техрик-и-инсаф").
Хан, широко известен като една от най-популярните политически фигури в страната си, отхвърля всички обвинения срещу него, твърдейки, че е преследван от влиятелната армия, която иска да го държи извън изборите. Армията на свой ред отрича това.
В края на миналата седмица Централната избирателна комисия на страната отхвърли кандидатурата на Хан за участие в националните избори на 8 февруари тази година заради присъдата му за корупция.

c