Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Берлин последва Вашингтон и Париж и също осъди изявленията на двама израелски министри, призовали да се насърчи презаселването на Газа

Министерството на външните работи на Германия остро разкритикува изявленията на израелското правителство относно евентуалното експулсиране на палестинците от ивицата Газа и възстановяване на колониите в тази палестинска територия, предаде ДПА.
"Отхвърляме по най-категоричен начин изявленията, направени от двамата министри. Те не са нито разумни, нито полезни", заяви говорител на министерството в сряда в отговор на изявленията на крайнодесните израелски министри Итамар Бен-Гвир и Бецалел Смотрич, направени през последните дни. Министрите съответно на националната сигурност и на финансите се изказаха в полза на израелското презаселване на ивицата Газа след войната срещу палестинската ислямистка групировка "Хамас".
В понеделник Бен-Гвир заяви, че войната е възможност да се насърчи "преселването на жителите на ивицата Газа", ден след като Смотрич отправи подобни призиви пред израелското Армейско радио.
Изселването на население от територията, която то обитава, е забранено от Женевските конвенции, които съставляват ядрото на международното хуманитарно право, а статутът на Международния наказателен съд (МНС) определя "депортирането или насилственото прехвърляне на население" като престъпление срещу човечеството, отбелязва Франс прес.
Говорителят на германското външно министерство каза още, че не трябва да има експулсиране на палестинци от Газа и намаляване на палестинската територия. Решението за две държави остава единственият устойчив модел за мирно съжителство между израелци и палестинци, заяви той. "Ние се придържаме към това и също така работим за него в по-дългосрочен план, така да се каже".
Реакцията на Берлин последва подобни изявления от страна на Съединените щати и Франция.
 
 
 

c