Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

България има амбицията да издигне отношенията си с Република Корея на ниво стратегическо партньорство, каза президентът Радев

България има амбицията да издигне отношенията си с Република Корея на ниво стратегическо партньорство, заяви държавният глава Румен Радев на среща с председателя на Националното събрание на Република Корея Ким Джин-пьо, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
В рамките на разговора, състоял се в президентството, бяха обсъдени перспективите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката, отбраната, автомобилната индустрия, високите технологии, научните изследвания и изследването на космоса, образованието и културата. 
Президентът изрази желанието на страната ни всеобхватното и ориентирано към бъдещето партньорство между България и Република Корея да бъде надградено включително чрез привличането на стратегически инвестиции у нас. Стокообменът между двете страни нараства през последните години, през първите девет месеца на 2023 г. общият стокообмен между България и Република Корея е на стойност 344,7 млн. щатски долара и бележи увеличение от 27,2% спрямо същия период на 2022 г. 
Държавният глава открои предимствата на България за привличане на инвестиции от Република Корея, сред които са подготвените кадри в редица сфери, натрупаният опит в областта на информационните технологии, развитата стартъп екосистема у нас, благоприятното географско положение, конкурентната данъчна политика, както и енергийната диверсификация с осигурения свободен достъп до терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, които гарантират надеждност на доставките и ниски цени на използваната от бизнеса енергия. 
Обща бе позицията, че са налице достатъчно предпоставки за още повече инвестиции между България и Република Корея, обмяна на експертиза и технологичен трансфер. По време на срещата държавният глава изрази интереса на страната ни и за засилване на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, включително по отношение на обмяната на опит и отбранителни технологии.
В рамките на разговора бе обсъден и нарастващият интерес в България към корейския език и култура. Студентският обмен е важен за насърчаване на двустранните отношения, бе общата позиция по време на срещата. Корейски език се изучава от първи клас в 18-о Средно училище "Уилям Гладстон" в София, както и в катедрата „Кореистика“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Република Корея е първата азиатска държава, която предлага пълен курс на обучение по български език във висше учлище. В университета „Ханкук“ в Сеул от 2019 г. има Център по българистика към катедрата по „Грецистика и българистика“. 
Държавният глава поднови поканата си към президента на Република Корея Юн Сок-йол да посети страната ни.
Председателят на Националното събрание на Република Корея е на официално посещение в България, което започна с поднасяне на венец пред паметника на Незнайния воин в столицата и разговор на „четири очи“ с домакина Росен Желязков. Двамата обсъдиха издигането на по-високо ниво на отношенията между България и Република Корея.

c