Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Аржентинският президент Милей започна европейската си обиколка

Аржентинският президент Хавиер Милей пристигна в Мадрид днес следобед, с което сложи начало на обиколката си в Европа, която ще включва и Германия, предаде ДПА.
Президентът либертарианец обаче е пренебрегнат от лявото правителство на Испания и от крал Фелипе Шести, с когото Милей няма предвидена среща.
На предизборна проява за европейските избори, организирана от испанската партия „Вокс“ през май, Милей остро нападна испанския премиер Педро Санчес и нарече съпругата му Бегоня Гомес „корумпирана".
Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес на свой ред обвини Милей, че е атакувал испанската демокрация, испанските институции и Испания като цяло. Милей отхвърли искането за публично извинение и оттогава продължава със словесните си нападки.
В рамките на визитата си в Мадрид аржентинският лидер има планирана среща с премиерката на област Мадрид Исабел Диас Аюсо, която е представител на консервативната Народна партия.
Очаква се Милей да бъде в Хамбург утре, а в неделя ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин. Последната спирка от европейската обиколка на аржентинския президент е Чехия.

c