Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Аржентинският президент Хавиер Милей днес ще посети Хамбург, за да получи медал от фондация "Фридрих Август фон Хайек"

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който е на обиколка в Европа, днес планира да посети германския пристанищен град Хамбург, за да му бъде връчен медал, но церемонията вероятно ще бъде съпроводена от шумни протести срещу ултралибералната му икономическа политика, предаде ДПА. 
Наградата е присъдена от фондация "Фридрих Август фон Хайек" – мозъчен тръст, носещ името на австрийския пионер на неолиберализма. Леви политически движения обаче планират протести, като една от демонстрациите ще бъде под надслов: "Никаква награда за крайната десница – никакъв медал за Милей".  
Откакто встъпи в длъжност Милей наложи либерална икономическа политика и въведе нов социално-политически дневен ред, за да се справи с дългогодишни проблеми на страната като корупцията, увеличаващия се външен дълг и валутната нестабилност.  Аржентина е втората по големина икономика в Южна Америка и в момента се намира в рецесия. Аржентинският държавен апарат е прекалено раздут, равнището на индустриалното производство е ниско, а общите приходи от данъци са подкопани от сивия сектор, който заема значим дял от икономиката. 
За да съживи икономиката, Милей се застъпи за въвеждането на радикални мерки за икономии. Първият положителен признак от политиката му се прояви през май, когато бе отчетено първото понижение на годишните темпове на инфлация от средата на миналата година насам.
Европейската обиколка на Милей започна вчера в Испания, където не бе приет от представители на испанското правителство и всичките му срещи бяха с критици на премиера Педро Санчес. 
Очаква се утре аржентинският президент да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, въпреки че предварително планираният прием с военни почести беше отменен.
 

c