Неделя, 20 октомври 2024

20.10.2024

Последвайте ни

Армения настоява, че Международният съд ООН е компетентен да разгледа дело, в което обвинява Азербайджан в расова омраза

Армения изложи днес аргументите си пред Международния на ООН относно неговата компетентност да разгледа делото ѝ срещу Азербайджан по обвинение в нарушаване на международна конвенция срещу расовата дискриминация, предаде Асошиейтед прес.
На предварително изслушване, което се състоя вчера, Азербайджан призова съда да отхвърли заведения от Ереван през 2021 година иск, в който обвинява Баку в "държавна политика на омраза срещу арменския (народ)", довела до "систематична дискриминация, масови убийства, изтезания и други злоупотреби", поради липса на юрисдикция.
Правният спор произтича от дългогодишното напрежение в Нагорни Карабах, което през 2020 година прерасна във война, отнела живота на повече от 6600 души. Конфликтът приключи със споразумение за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Русия, с което Азербайджан си върна по-голямата част от Нагорни Карабах. Регионът, който бе населен преобладаващо с арменци, е азербайджанска територия, но от 1994 година бе под контрола на подкрепяни от Ереван арменски сепаратисти, отбелязва АП. 
Азербайджан твърди, че Армения не може да завежда дело в Международният съд на ООН, защото двете страни не са водили сериозни преговори, за да преодолеят различията си. Юридическият екип, който представлява Баку, заяви пред съда, че повечето от обвиненията в заведеното от Армения дело не попадат в обхвата на Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация.
Алисън Макдоналд, която е член на правния екип на Армения, обаче каза пред съдиите, че всички обвинения за насилие, отправени към Азербайджан, "най-малкото биха могли да представляват расова дискриминация" съгласно въпросния документ. "Всъщност, ако това се докаже, ще бъде трудно да си представим по-груби нарушения на конвенцията и ценностите, които тя отстоява. Затова Армения с уважение заявява, че тези искове могат и трябва да бъдат разгледани по същество", добави тя.
Засега няма насрочена дата, на която магистратите да се произнесат по въпроса дали Международният съд на ООН е компетентен по това дело.
Азербайджан също заведе дело срещу Армения по обвинение в нарушаване на същата конвенция срещу расовата дискриминация, като изслушването по възраженията на Ереван срещу жалбата на Баку ще се състои следващата седмица, посочва АП.

c