Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Арх. Надежда Пампорова: Пропусната е възможността за навремен дебат с гражданите

Бърза се след дълго неоползотворено време, твърди тя в Отворено писмо до кмета Йордан Йорданов

В редакцията ни бе получено Отворено писмо от арх. Надежда Пампорова до кмета на Добрич Йордан Йорданов. То е във връзка с реконструкцията на централна пешеходна зона и общественото напрежение, което беше създадено, включително и по казуса с предвижданата подмяна на дървета. Преглед на хронологията, който арх. Пампорова прави, показва, че се бърза след дълго неоползотворено време и е пропусната възможност за навреме проведен дебат. Тя отправя конкретни въпроси към кмета. Те са относно това има ли изготвено техническо задание за съдържание и проблеми за разрешаване при изработването на технически и работен проект. Какви фази на проектиране със съответните срокове са зададени в договора за проектиране, пита още арх. Пампорова. Друг въпрос, който тя задава, е ако в крайна сметка бъде взето решение да не бъдат заменени липите, как това ще повлияе на архитектурния проект и крайния резултат. Припомняме, че тече подписка срещу изсичането на дървета в центъра на Добрич.

Публикуваме пълния текст на Отвореното писмо:

До Йордан Йорданов

кмет на Община град Добрич

 

О Т В О Р Е Н О П И С М О

 От арх. Надежда Костова Пампорова

Относно реконструкция на Централна пешеходна зона на град Добрич

 

Уважаеми, г-н Йорданов,

Уважаеми граждани на град Добрич, 

 

Накратко ще припомня хронологията, свързана с настоящата нужда от реконструкция на Централната пешеходна зона на град Добрич:

 

  • През 2010 година реконструкцията (реално ремонт) на Централна пешеходна зона на град Добрич в сегашното ѝ състояние, финансирана с евросредства по ОП „Регионално развитие“, е възложена от госпожа Детелина Николова без провеждане на конкурс, без претенции да реши конкретни проблеми, освен настилка. Цената на тогавашния ремонт е 5 013 386 лева, от които 252 000 лева общински средства.
  • През 2017 година изтича 5-годишният срок по програмата. До 2018 година управляващият орган може да предяви претенции. През този период в Община град Добрич вътрешно е воден разговор, по настояване на заместник-кмета на Общината, арх. Боян Коларов, за анализ и подготовка за набелязване на проблемите, като целта е да се подготви основата за създаването на задание, с което Община град Добрич да възложи провеждане на архитектурен конкурс, положителен опит за какъвто в страната почти липсва
  • През 2018 година е организиран конкурс за пазара „за да видим как се прави и как не бива“ – арх. Коларов. До финансиране не се стига, но по-лошо е, че не е направен анализ и няма изводи за допуснати грешки.
  • През 2019 година Добрич избира отново г-н Йордан Йорданов за кмет.
  • През 2021 година по предложение на г-н Йорданов се създава комисия в Общински съвет Добрич за съставяне на задание с цел да се консолидира партийна подкрепа за обекта. Комисията излиза с решение, че не е в състояние да състави пълноценно работещо задание, нужни са специалисти.
  • Междувременно на гражданския форум „Добрич в бъдеще време“ през септември 2021 година гост лектори са „Оптимистас“ – стратегии за развитие на градската среда.
  • В началото на 2022 година са поканени арх. Явор Панев и адв. Цвета Йоцова. Появява се задание за провеждане на конкурс за идеен проект. От текста на заданието не си личи възложителят (Общината) да е помогнал в реално извлечени проблеми за решаване с архитектурни способи. Липсва задълбочен анализ. Възниква въпросът защо се прави проектът тогава?
  • Конкурсът е обявен в началото на август 2022 година. Участниците проектират съгласно заданието.
  • През юли 2022 година Общински съвет Добрич взема решение за изтегляне на кредит на стойност 12 000 000 лева и начин на усвояването му, с някои неясноти за сроковете, които отбелязах на извънредната сесия през месец май 2023 година.
  • Конкурсните проекти се предават в края на ноември 2022 година. Следва журиране от международен състав с опитен председател. Резултатите са обявени преди окончателно анализиране и решение. Слушаме изявление на председателя на журито, в което заявява, че ако искаме да разберем цената на ремонта, няма да я разберем – единственото условие, заявено в конкурса, като възможна причина за дисквалифициране. Така се случва с турския проект и четвъртият става трети.
  • По Коледа получаваме възможност да гласуваме в анкета с краен срок 29 декември 2022 година. Представяне на проекта няма. В сайта на конкурса https://competition.dobrich.center/bg/ са публикувани всички материали, с които е разполагало и компетентното жури. Гражданите не получават разяснение по проектите.
  • През януари 2023 година на извънредна сесия трите проекта бяха представени на Общински съвет Добрич и на обществеността. Тогава г-н Йорданов не присъства. В условията на конкурса няма ясна процедура на избор между трите премирани проекта. Кметът има възможност да реши. За да се защити, Общината провежда процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за определяне на проектант за сключване на договор за изработване на технически и работен проект.
  • Класираните на първо място в архитектурния конкурс Плейсмейк обжалват процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата не е уважена.
  • През април 2023 година е сключен договор с ПБ „Албена“ за изработване на технически и работен проект.
  • По предложение на проектантите започва серия от срещи с обществеността за запознаване с детайли от архитектурното решение. На първата, с Неправителствените организации (НПО) обществото бе „взривено“ с информацията за премахване на голям брой или и засаждане на нови дървета на тяхно място след изграждане на благоустрояване и поливна система дълбоко в корените им.
  • На втората среща, която бе с бизнеса, присъстващите бяха разделени на две „за“ спешно започване на ремонта с цел по-скорошен добър край и „за“ отлагане на старта до 1-ви септември, за да не се наруши летният туристически и търговски сезон.
  • Третата среща целеше да запознае живущите със строителните дейности, които неминуемо ще влошат живота им за периода на строителство. Вместо това срещата се превърна в протестна реакция по повод липите.
  • На извънредната сесия през май 2023 година бяха поставени въпроси за процедирането на проекта, издаването на разрешение за строеж, сроковете за получаване на количествено-стойностни сметки и законовата възможност за започване на строителство.

От изнесените факти за мен става ясно, че в момента бързаме след дълго неоползотворено време. Пропусната е възможност за навреме проведен дебат с гражданите и съвместно извеждане целите на проектиране. Гражданите са поставени в ситуация да приемат предложеното без възможност за мнение.

Проследявайки във времето цялата процедура, у мен възникват редица въпроси:

- Има ли изготвено техническо задание за съдържание и проблеми за разрешаване при изработването на технически и работен проект? Може ли да ми бъде предоставено?

- Какви фази на проектиране със съответните срокове са зададени в договора за проектиране?

- Ако в крайна сметка бъде взето решение да не бъдат заменени липите, как това ще повлияе на архитектурния проект и крайния резултат?

 

Г-н Йорданов, моля да ми отговорите на зададените въпроси публично, като отговорен за управлението на градската среда и за развитието на града като цяло, което включва и разработването на проекти за подобряване на обществените пространства. Тези проекти засягат обществените интереси и са от голямо значение за развитието на града.

 

С уважение,

арх. Надежда Пампорова

10 май 2023 година

c