Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

АПС: Алжир е във време на реформи за защита на правата на човека и отстояване на върховенството на закона

В момента Алжир е в процес на политически и икономически реформи, за да се отстоява върховенството на закона, да се гарантира независимостта на правосъдието, да се води борба с корупцията, да се модернизира публичната администрация и да се активизира ролята на гражданското общество, заяви алжирската делегация, която участва в 56-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в сряда в Женева, предаде алжирската новинарска агенция АПС.
„В момента Алжир е в процес на политически и икономически реформи, подкрепени от принципите, предвидени в конституцията от 2020 г.", се казва в изявление на алжирската делегация по време на интерактивния диалог относно годишния доклад на Върховния комисар по правата на човека.
Тези реформи имат за цел да „отстояват върховенството на закона, да гарантират независимостта на правосъдието, да се борят с корупцията, да модернизират публичната администрация и да активизират ролята на свободното и отговорно гражданско общество", добави делегацията.
Алжир ще организира президентски избори на 7 септември 2024 г., „като по този начин ще потвърди ангажимента си към конституционния процес и демократичните ценности, за да засили сближаването и националния напредък", заяви делегацията.
Изразявайки постоянния ангажимент на Алжир за „укрепване и защита на правата на човека, като част от универсалността и взаимовръзката на всички тези неделими права", алжирската делегация подчерта отвореността на Алжир за „конструктивен диалог със Службата на върховния комисар на ООН и механизмите на Съвета по правата на човека".
Миналата година Алжир е приел специални докладчици на Съвета по правата на човека в рамките на работни посещения, добави тя.
На международно равнище Алжир остава „изключително загрижен" за продължаващите нарушения на правата на човека в двете окупирани територии - Палестина и Западна Сахара, и осъжда „военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и геноцида, извършвани от ционистките окупационни сили срещу палестинския народ".
Алжир призовава за „незабавна" намеса за прекратяване на тези престъпления и справяне с последиците от тях, като се гарантира, че ционистките окупационни власти ще бъдат дадени под съд.
Алжир също така призовава Върховния комисар на ООН да установи и документира системните нарушения на правата на човека в Западна Сахара, като изпрати в региона мисия за установяване на фактите, която да представи на Съвета доклад за нарушенията.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АПС)

c