Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

АПА: Австрийското министерство на културата публикува Културно-политическите насоки на федералното правителство

Австрийското министерство на културата днес публикува Културно-политическите насоки на федералното правителство, предаде информационна агенция АПА. Документът определя основните принципи на ведомството и съдържа 20 ключови точки, като "осигуряване на справедливо заплащане", гарантиране на "свободата на изкуството" и "обръщане към нова публика", се казва в изявление Андреа Майер (от Зелената партия), която е ръководител на отдела за изкуство и култура към министерството. 
Насоките са резултат от стратегически процес, започнал през 2021 г. "За нас бе важно да не подхождаме идеологически към тази стратегическа работа, а да се ориентираме към практическите предизвикателства, с които отделните браншове ежедневно се сблъскват", увери Майер. Насоките, които са публикувани само няколко месеца преди изборите за Национален съвет, имат за цел да "допринесат за дискусията за културната политика в страната". 
Културно-политическите насоки на федералното правителство са изложени в 50 страници и не включват само 20-те основни точки, като ясно представяне на политиката за финансиране, осигуряване на достъп до културни мероприятия, разбиране на цифровизацията като възможност и др. Документът очертава сфери за действие като иновации и дигитализиране, културно посредничество и публика и др. Посочват се вече изпълнените, текущите и планираните мерки.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АПА)
 
 

c