Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

АП: Тръмп е постоянен в непостоянството си по въпросите за абортите и репродуктивните права

Доналд Тръмп изпитва трудности в намирането на състоятелно послание по въпросите за абортите и репродуктивните права, отбелязва в коментарен материал Асошиейтед прес.
Бившият президент или постоянно сменя становището си, или дава абстрактни, противоречиви, а понякога и откровено безсмислени отговори на въпросите по тема, която се превърна в основната пробойна в кампанията на неговата Републиканска партия за тазгодишните президентски избори, пише АП.
Тръмп се опитва да печели избиратели, най-вече жени, които се отнасят скептично към неговите възгледи, на първо място поради факта, че трима назначени от него съдии във Върховния съд на САЩ имаха решаващ глас при отмяната на правото на аборт за цялата страна преди две години.
Последният пример е от тази седмица, когато излъченият от Републиканската партия кандидат за президент заяви, че някои закони, засягащи правото на аборт, са "прекалено строги" и трябва "да се преработят".
"Това ще бъде преработено", каза той на предизборна проява пред изцяло женска аудитория, организирана от телевизия "Фокс нюз" в щата Джорджия вчера. "Те ли ще го направят, ти ли ще го направиш – в крайна сметка всичко се решава от гласа на народа. И тези закони ще бъде преработени, защото вече има вълнения в тези щати", заяви той.
Тръмп не уточни дали ще предприеме някакви действия в това отношение, ако спечели изборите идния месец и не каза кои закони и кои щати визира, а и не обясни какво има предвид под "преработени", посочва АП.
В същото време той си противоречи, като говори за строгите забрани за абортите, наложени в контролираните от републиканците щати след отмяната на знаковото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Наскоро Тръмп заяви, че ще гласува против изменение на конституцията на щата Флорида в референдума там по въпроса за правото на аборт и след шестата гестационна седмица.
Тръмп постоянно скача между похвалите за назначените от него съдии, помогнали за премахването на федералните защити за абортите, и опитите да изглежда по-неутрален по този въпрос, обръща внимание АП.
Около 60 процента от американците смятат, че техният щат трябва като цяло да даде на всяка жена правото на законен аборт, ако по някаква причина тя иска да прекъсне бременността си, показва социологическо проучване на съоснования от АП Център за изследване на обществените отношения (AP-NORC).  
В седем щата има гласоподаватели, включително и консервативно настроени, които или защитават с вота си правото на аборт, или възпират опитите за налагане на ограничения по този въпрос, в гласуванията по щати в рамките на последните две години.
По време на предизборните телевизионни дебати с Камала Харис на 1 октомври Тръмп написа в социалната си платформа "Трут Соушъл", че ще наложи вето на националната забрана на абортите. "Всички знаят, че не бих подкрепил федерална забрана на абортите при никакви обстоятелства и всъщност бих наложил вето върху нея", гласи публикацията на кандидат-президента, издигнат от Републиканската партия.

c