Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Александър Везенков – спортист №1 в България

Александър Везенков, един от най-талантливите български атлети, беше избран за "Спортист на годината" за 2023-а година. Везенков е на първо място за втори път, и то пореден, след като през предходното лято започна да играе в НБА. Там той завоюва екипа на Сакраменто Кингс. Не трябва да забравяме, че и преди това той постигна много успехи с гръцкия отбор Олимпиакос в цяла Европа.

Баскетболът, като спорт, се завърна стремглаво в България и запалянковците се забавляват, не само гледайки всеки мач, но и залагайки в различни сайтове за залагания. В тях всеки може да се възползва и от различни промоционални оферти тук https://zalagania-online.com/inbet-bonus-kod, за да направите своето изживяване незабравимо.

Според Везенков, българският баскетбол може да не е на върха си, но той все пак е благодарен за подкрепата, която получава. Появата на българско знаме във Финикс пълни българския спортист с гордост. Според него, баскетболът се завръща в домовете на хората и се спортист на годината се надява това да хареса на българските фенове.

Той се надява все повече деца да стъпят на корта. За Александър баскетболът все още е предизвикателство. Той казва, че дори на 28 все още трябва да се доказва и да надгражда нивото си.

Според атлета първите постижения или провали не бива да определят бъдещето на спортистите. Мнозина се стремят моментално да станат звезди както в баскетбола, така и в други дисциплини, но реалността е друга. Често се изискват търпение и жертви, отбеляза Везенков.

Според гръцки баскетболни медии, Везенков напълно заслужено е нареден на първо място, след което е последван от Григор Димитров. Везенков събира 1009 точки, за да оглави класацията, също така, трябва да се отбележи, че оглавява и класацията сред вота на гласувалите фенове.

Както вече споменахме, на второ място го следва тенисистът ни Григор Димитров, с цели 711 точки. Наградата от негово име прие неговият мениджър му Георги Стоименов. 

На трета позиция се нареди плувецът Петър Мицин с 684 точки, а на четвърто място, с 587 точки, се класира елитът на алпийските ски Алберт Попов.

На пето място е Карлос Насар (вдигане на тежести) с 572 точки, Нургюл Салимова (шахмат) се нарежда на шеста позиция с 459 точки. Гимнастичката Боряна Калейн е на седмото място с 301 точки.

Нека не забравяме и Йоана Илиева, наша състезателка по фехтовка, с 269 точки на осма позиция. На девето място е Стилияна Николова (художествена гимнастика) със 138 точки. На заветната десета позиция се нарежда волейболистът Александър Николов със 129 точки. Наградата беше приета от баща му Владимир Николов.

Баскетболът в България вижда все по-голям интерес, с множество атлети привлечени от чуждестранни отбори. Само бъдещето ще покаже какви успехи ще донесат родните ни играчи за своите клубове и родината ни.

c