Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Футболен фен обедини граждани и бизнес, за да има квартал "Рилци" в Добрич стадион (ВИДЕО)

С доброволен труд и дарения спортното съоръжение вече е ремонтирано, ЦСКА дари седалките

След десетилетия квартал Рилци в Добрич отново има стадион. И той е факт, благодарение на страстта към футбола на Диан Минчев Георгиев, известен сред местните като Пушкина. В продължение на 33 години той играл в аматьорски отбори в квартала  и в Балчик. На първи декември 2015 година е последният му мач на терена. Но оттогава той винаги е с любимия отбор, независимо къде играе. 

„Идеята за стадиона е отдавна, но по една или друга причина се отлагаше все във времето. 2020 година, когато Валентин Пейчев дойде в Рилци, като треньор, взехме решение да влезем във В група. За целта решихме, че трябва да предложим подходящите условия. Като теренът бъде подобрен, и за футболистите, и за публиката да има подходящите условия“, споделя Диан Георгиев.

Разказва, че първото предизвикателство пред ентусиастите било денивелацията на терена, която достигала метър и 40 сантиметра. Тогава на молбата на Пушкина се отзовава управителят на „Пътно строителство“ Валентин Зеленченко.  И теренът е изравнен, засипан с черна пръст.

Хора откликват с финанси, с дарения, с труд, най-вече. Около каузата се Диан успява да обедини бивши футболисти и хора, жители на квартала.

За затревяването на терена помагат треньорът на отбора Валентин Пейчев с техника, фирмите „Агротехинпекс“ и „Прим агро“, земеделската кооперация „Устрем 93“, „Добруджанска млечна компания“ предоставя сеялка за тревна смеска, а „Меджик флейм“ осигурява трактора. Фирма „Тафчи“ пък помага за разпръсването на 130 тона пясък. От Изида предоставят специална техника за нанасяне на пясъка. Сега пред Диан и съмишлениците му стои задачата да се направи осветление на стадиона. От „Агротехинпекс“ са осигурили стълбове. Нужни са 3000 лева за закупуване на лампите.

„Всичко се прави на добра воля, никакви финанси не искат хората“, казва Пушкина.

Отначало хората се отнасяли скептично. „С малко средства започнаха да се получават нещата и хората самите разбраха, че наистина се прави нещо и то добро, хубаво“, допълва двигателят на инициативата. И е горд, че стадионът в квартал Рилци вече предизвиква завистта а другите отбори.

“Да, играхме вече един мач с „Дунав“ Русе. Момчетата дойдоха и казаха, че теренът е по-добър от техния. Радваме се, че се получиха нещата и хората го оценяват“, каза Диан. Тогава на стадиона от общо 650 места, заетите са 500, което е  човека, което е много добър атестат за свършеното по стадиона. Част от седалките Пушкина и съмишлениците му докарали от стадион „Българска армия“. Предоставени са със съдействието на фен клуба на ЦСКА в Добрич и изпълнителния директор на армейците Стоян Орманджиев.

„Откликнаха и с тяхна помощ отидохме, демонтирахме седалките и ги монтирахме. Всичко се случи за няколко дена“, каза Диан.

Макар да пътува постоянно, тъй като си изкарва хляба като шофьор, той прави всичко по стадиона в свободното си време. „Просто така си намествам нещата, че  да ги съчетавам и двете“, казва той. Споделя, че следващите стъпки са стадионът да се озелени, да се изгради  инфраструктурата, зад вратите да се сложат мрежи, за да не бягат топките.

Футболистите от отбора на Рилци също помагат за ремонта. „Когато поради липса на пари, Диан смятал да стопира ремонта на стадиона, момчетата не позволили това да се случи и сами се включили. „Тогава бяхме пред отказване и казах на момчетата, че няма финанси и по-добре да не продължаваме. Но те сами казаха „Докарахме я дотук, няма да се отказваме“, припомня си Пушкина. По думите му целта пред отбора е утвърждаване. „Ние се утвърдихме във В група. Ние нямаме амбиции за по-нагоре, защото там трябват още повече финанси“, казва той.

Мъжът, който превърна създаването на стадион в квартала в кауза, специално благодари на съпругата си, за това, че още го търпи. „Аз имам хронично заболяване към стадиона. Просто докато стана и идвам да го видя“, споделя той с усмивка.

Следващия мач на стадиона ще се играе днес, 6 април, от 16:00 часа. Спартак Варна II гостува на ФК Рилци.  

c